Drugi odcinek programu był ostatnim castingowym w programie MasterChef Nastolatki. Znana jest już cała czternastka szczęśliwców, którzy powalczą o główną nagrodę. Wśród nich jest przedstawiciel naszego regionu, Nikodem Gruszka z Wilkowic!
Nikodem uznał, że swoim burgerem z wołowiną, oscypkiem i boczkiem ma szansę zdobyć fartuch. Jury miało nieco inne zdanie. Smak dania nie był zły, ale pozostawiał wiele do życzenia. Nikodem trafił do dogrywki, w której walczył do samego końca, niestety ostatni fartuch trafił do Tosi. Kiedy zdawało się, że przygoda Nikodema kończy się w tym miejscu, Tosia nieoczekiwanie zrezygnowała z udziału w programie i przekazała fartuch koledze.
– Lubię walczyć, bo dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. Mam takie przysłowie w sobie i cały czas walczę – do końca – powiedział Nikodem.
– Ogólnie uwielbiam gotować i jest to moja pasja, ale przez ten program, w którym przeżyłam na serio przygodę praktycznie życia, straciłam bardzo wiele meczów, treningów i po prostu już boję się, że jeżeli zostałabym dalej w programie, musiałabym opuścić klub – wyznała Tosia, której ogromną pasją jest sport.
Burger Górala od Nikodema Gruszki
Składniki na 1 sztukę:
– boczek parzony 150g
– oscypek do krojenia w plastry
– olej rzepakowy do smażenia 1l
– sałata siewna
– wołowina z łopatki 250g
– ogórek pikle kanapkowy
– cebula czerwona
– pomidor malinowy
– pieprz w młynku
– sól w młynku
– papryka słodka mielona
– 4 jajka
– ocet
– woda
– czarnuszka
– patyczek do burgera
Składniki na bułkę:
– 1,5kg mąki pszennej
– litr kremowego jogurtu naturalnego
– cukier
– soda oczyszczona
– proszek do pieczenia
Składniki do zrobienia sosu burgerowego:
– musztarda sarepska
– miód wielokwiatowy
– cytryna
– olej rzepakowy
– sól w młynku
– pieprz w młynku
– przecier pomidorowy
– cebula biała
– ogórek kiszony
Przepis:
Majonez zmieszać razem z ketchupem i dodać pokrojoną drobno cebulę i ogórka kiszonego.
Wykonanie:
1. Przygotowuję ciasto na bułki przy pomocy robota planetarnego. Formuję bułki i wkładam do piekarnika.
2. Mielę mięso na burgera. Wyrabiam je, przyprawiam i formuję. Kroję boczek w plastry.
3. Wyjmuję bułki z piekarnika.
4. Zaczynam przygotowywać sos burgerowy.
5. Kroję dodatki.
6. Smażę mięso oraz na drugiej patelni boczek.
7. Pod koniec smażenia mięsa, dodaję oscypka na górę.
8. Składam wszystko w całość.
Składniki podane są na 1 porcję.
Miło nam też dodać, że prywatnie to wnuk wieloletniego pracownika Wydawnictwa Prasa Beskidzka.
Mądra ta Tosia co lubi walczyć w pasji sportowej. Taki sobie awans, padło od jury, że Nikodem nie chce już gotować.
Masz racje Tosia zdecydowanie lepsza