Porady i inspiracje Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Odpowiednie wyposażenie zakładu, a bezpieczna i zdrowa żywność

W branży spożywczej nic nie jest tak ważne jak bezpieczeństwo żywności. Osoby związane z jej produkcją uczą się tego już na wstępnych szkoleniach przed podjęciem pracy. Dostarczanie społeczeństwu wartościowej żywności jest niezwykle odpowiedzialnym zadaniem, a jej producenci są obdarzeni ogromnym zaufaniem. Czasy, gdy klienci kierowali się głównie reklamą podejmując decyzje zakupowe już dawno minęły. Obecnie większość konsumentów sprawdza skład produktów zdając sobie sprawę, że odpowiednie odżywianie jest głównym filarem zdrowego trybu życia. Dlatego wszystkie osoby mające styczność z artykułami spożywczymi trafiającymi do sklepów powinny zadbać, by były one pełne cennych właściwości odżywczych, wolne od zanieczyszczeń i chemii.

Nierdzewne pojemniki niezbędne na każdym z etapów produkcji

Na wielu etapach przetwarzania żywności w zakładach przemysłowych niezbędne są pojemniki ułatwiające jej transport i przeprowadzanie niezbędnych procesów. Artykuły spożywcze są przewożone między poszczególnymi liniami produkcyjnymi lub kierowane do magazynowania. Odbywa się ich gotowanie, mrożenie, czy też pieczenie. W wymagających warunkach o zwiększonej wilgotności nie łatwo o korozję, zabrudzenie oraz uszkodzenia mechaniczne pojemników i narzędzi. Dlatego wybierając wyposażenie zakładu należy zawsze mieć na uwadze, że wysokie walory użytkowe wybranych artykułów będą przekładały się na ich żywotność i efektywność procesów. Zwiększą również bezpieczeństwo żywności, a w ogólnym rozrachunku zredukują ponoszone koszty.

Niezawodne wyposażenie dla przemysłu spożywczego

Wyposażenie ze stali nierdzewnej jest najczęściej wybieranym dla przemysłu spożywczego. Dlaczego? Stal nierdzewna posiada właściwości idealnie odpowiadające specyficznym wymaganiom tej branży. Jest odporna na wilgoć i nie koroduje. Żywność mająca z nią kontakt nie zmienia nawet w najmniejszym stopniu swoich właściwości. Smak, zapach oraz kolor pozostają takie same. Niezwykle istotna jest również niska porowatość stali nierdzewnej, dzięki której wyprodukowane z niej narzędzia podręczne lub pojemniki nie gromadzą na swojej powierzchni bakterii.

Dlaczego stal nierdzewna jest najlepszym wyborem?

Wyposażenie ze stali nierdzewnej posiada wysoką odporność mechaniczną. Dzięki niej produkty trudno uszkodzić, zarysować lub wywołać odprysk materiału. Jednocześnie nie stanowią zagrożenia dla pracowników, ponieważ nie posiadają ostrych krawędzi. Stal nierdzewna idealnie sprawdza się do produkcji dyspenserów na odzież ochronną. W branży spożywczej personel każdego dnia musi zaopatrzyć się w niezbędne do pracy artykuły. Ich prawidłowa ekspozycja jest niezmiernie ważna, aby środki ochrony osobistej mimo kontaktu z dużą ilością osób pozostały nienaruszone oraz czyste. Taką rolę pełnią praktyczne dyspensery ze stali nierdzewnej.

Stal nierdzewna jest odporna na szeroki zakres temperatur, dlatego bez trudu można poddać wytworzone z niej wyposażenie myciu lub dezynfekcji. W zakładzie przemysłowym powinna odbywać się ona regularnie lub zgodnie z wdrożonymi procedurami. Naczynia z tego materiału mogą również uczestniczyć w procesach przetwarzania żywności, zarówno tych związanych z niskimi temperaturami (mrożenie), jak i wysokimi (pieczenie, gotowanie).

Wiele materiałów nie jest w stanie zbyt długo wytrzymać tak intensywnej eksploatacji. Produkty z tworzywa sztucznego mogą się szybko odbarwiać lub tracić swoje właściwości. Nie będą również odpowiednie do wymagających procesów odbywających się w zakładach produkujących żywność. Wybór akcesoriów i narzędzi ze stali nierdzewnej to ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ w dłuższej perspektywie są one bardzo praktyczne i wyjątkowo trwałe. Poznaj ofertę niezawodnych produktów zaprojektowanych przez ekspertów CleanAccess na stronie https://clean-access.com/.

 

google_news