Bielsko-Biała Kultura i rozrywka

Oryginalne pomysły cukierników

Młodzi uczniowie przysposabiający się do zawodu cukiernika mieli doskonałą okazję, by sprawdzić swoje umiejętności tworzenia nowych smaków, dekorowania i wypieku ciast.

W bielskiej restauracji Bartek odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu im. Mieczysława Izydorczyka, organizatora Cechu Rzemiosł Spożywczych, animatora Komitetu Budowy Domu Rzemiosła i pawilonów handlowych w Bielsku-Białej, a także inicjatora powstania „Banku Chleba”.

Oryginalne pomysły, smak oraz zdolności dekorowania ciast i deserów oceniało jury w składzie: przewodnicząca Halina Kwaśna-Bartków, starszy Cechu Adam Wykręt oraz Bogdan Mitryk członek zarządu Cechu Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości w Bielsku-Białej. Pierwsze miejsce jury przyznało Agnieszce Górnej, która zamiłowanie do pieczenia ciast nabyła w dzieciństwie, pomagając swojej mamie. Teraz sama chce kontynuować rodzinną tradycję, tworząc własną historię cukiernictwa. Drugie miejsce zajęła Nicola Tudyka, a trzecie – Joanna Murańska. Każda z uczestniczek za ogromne zaangażowanie i umiejętności została przez organizatorów nagrodzona.

– Chciałbym, aby młodzież bardziej zainteresowała się tym pięknym zawodem, stąd pomysł na konkurs, by młodzi ludzie mogli łatwiej znaleźć pracę. To pierwsza edycja konkursu, mam nadzieję, że z roku na rok przybywać będzie kandydatów do słodkiego współzawodnictwa – mówi Adam Wykręt.

Autorem fotoreportażu jest Dagmara Galczak

google_news