1 czerwca rozpoczęła się rekrutacja na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Pierwsza tura rejestracji na studia stacjonarne i niestacjonarne potrwa do 12 lipca 2021 r.
Aktualnie na Uniwersytecie Rolniczym na 8 wydziałach studiuje blisko 8 tysięcy studentów, prawie 200 doktorantów i ponad 300 uczestników studiów podyplomowych. Na Uczelni obecnie zatrudnionych jest 657 nauczycieli akademickich, w tym 91 profesorów tytularnych. Uniwersytet w roku akademickim 2021/2022 oferować będzie kandydatom naukę na 29 kierunkach studiów polskojęzycznych i 9 anglojęzycznych. Uniwersytet stale dostosowuje ofertę dydaktyczną do oczekiwań gospodarki i rynku pracy i podnosi jakość kształcenia. Duży nacisk kładziony jest na współpracę z biznesem i stwarzanie warunków umożliwiających współpracę obu środowisk. W ofercie Uczelni znajduje się także Szkoła Doktorska oraz studia podyplomowe, w tym MBA.
Uniwersytet przygotował w roku akademickim 2021/2022 – 3459 miejsc na studiach stacjonarnych, z czego 2175 miejsca na studiach stacjonarnych I stopnia i 1284 miejsca na studiach stacjonarnych II stopnia. Na studiach niestacjonarnych I i II stopnia, Uczelnia oferuje 1515 miejsc.
Zakres postępowania kwalifikacyjnego na studia stacjonarne i niestacjonarne I stopnia obejmuje konkurs świadectw dojrzałości z poszczególnych przedmiotów na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. Na studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia – rekrutacja odbywać się będzie na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku, gdy będzie ona nierozstrzygająca – na podstawie średniej arytmetycznej z ocen wykazach w suplemencie.
Uniwersytet Rolniczy w tym roku akademickim przygotował trzy nowości. Pierwsza nowość to kierunek etologia i psychologia zwierząt, oferowany przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt na studiach stacjonarnych I i II stopnia, którego absolwenci zdobędą umiejętności w zakresie oceny zachowania zwierząt, diagnozowania i rozwiązywania problemów behawioralnych, czy tworzenia optymalnych warunków utrzymania oraz użytkowania i szkolenia zwierząt. Drugą nowością oferowaną przez Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia będzie kierunek- inżynieria mechatroniczna. Celem realizacji studiów pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym na kierunku inżynieria mechatroniczna jest wykształcenie wykwalifikowanej kadry pracującej przy projektowaniu i eksploatacji systemów mechatronicznych stosowanych w procesach produkcyjnych oraz systemów komputerowych w procesach technologicznych. Nowością w ofercie anglojęzycznej jest kierunek – inżynieria żywności/Food Engineering, studia II stopnia, stacjonarne w j. angielskim.
AKTUALNA OFERTA UCZELNI W JĘZYKU POLSKIM:
- architektura krajobrazu I, II st.
- biogospodarka I,II st.
- bioinżynieria zwierząt I, II st.
- biologia stosowana I, II st.
- biotechnologia I, II st.
- browarnictwo i słodownictwo I st.
- dietetyka I, II st.
- ekonomia I,II st.
- etologia i psychologia zwierząt – I, II st. – NOWOŚĆ!
- geodezja i kartografia I, II st.
- gospodarka przestrzenna I, II st.
- inżynieria i gospodarka wodna I, II st.
- inżynieria mechatroniczna, I st. – NOWOŚĆ!
- inżynieria środowiska I, II st.
- jakość i bezpieczeństwo środowiska II st.
- leśnictwo I, II st. (forestry – II st.)
- ochrona środowiska I, II st.
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami I, II st.
- ogrodnictwo I, II st.
- rolnictwo I, II st.
- sztuka ogrodowa I, II st.
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych I, II st.
- technologia żywności i żywienie człowieka I, II st.
- transport i logistyka I, II st.
- weterynaria (jednolite studia magisterskie)
- winogrodnictwo i enologia (II st.)
- zarządzanie I st.
- zarządzanie i inżynieria produkcji I,II st.
- zootechnika I, II st.
KIERUNKI PROWADZONE W J. ANG. :
- International Master of Horticultural Science, II st
- Environmental and Plant Biotechnology, II st.
- Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st.
- Enviromental Protection, II st.
- Agriculture, I, II st.
- Forestry, II st.
- Food Technology, II st.
- Renewable Energy Sources an Waste Management, II st.
- Food Engineering, II st.– NOWOŚĆ!
OFERTA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny:
• Studium wiedzy o UE „Agro-Unia”
• Uprawa i wykorzystywanie roślin zielarskich i alternatywnych
• Integrowana produkcja roślinna
• Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych
• Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne – produkcja i certyfikacja
• Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych
• Ekonomika gospodarstwa rolnego – edycja dla doradców rolniczych
• Rolnictwo – edycja dla doradców rolniczych
• Studia MBA
Wydział Leśny:
• Edukacja przyrodniczo-leśna
• Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny
• Inżynieryjne zagospodarowanie lasu
• Studium podyplomowe siedliskoznawstwa leśnego
• Użytkowanie lasu i transport leśny
• Studium ochrony przyrody im. Stefana Myczkowskiego
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt:
• Pszczelarstwo
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji:
• Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnej
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa:
• Florystyka
Wydział Technologii Żywności:
• Żywienie człowieka i dietetyka
• Żywienie człowieka i dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli)
• Dyplomowany Piwowar
• Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza
• Bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym
O UCZELNI
Od wielu lat Uczelnia łączy rozwój naukowy z gospodarką. Żywność, środowisko i energia to sztandarowe problemy badawcze jakimi zajmuje się Uniwersytet Rolniczy. Pracownicy naukowo-dydaktyczni utrzymują ścisłą współpracę z firmami, izbami rolniczymi oraz organami administracji państwowej i samorządowej, dzięki której możliwe jest upowszechnianie wyników prowadzonych badań.
Oprócz nauki na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia, Uczelnia oferuje także naukę w Szkole Doktorskiej oraz studia podyplomowe, w tym MBA. Szkoła Doktorska umożliwia doktorantom kształcenie interdyscyplinarne oraz uzyskanie wysokich kompetencji i osiągnięcie samodzielności naukowej w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie naukowej: nauki leśne, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo, w dziedzinie nauk inżynieryjno-technicznych: inżynieria lądowa i transport, inżynieria mechaniczna, inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka, a także w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie naukowej: ekonomia i finanse.
Studenci mają do dyspozycji cztery domy studenckie: I Dom Akademicki „Bratniak”, Dom Studencki Nr II „Młodość”, Dom Studencki Nr III „Oaza”, Dom Studencki Nr IV „Czwórka +”. Uniwersytet oferuje pomoc materialną studentom w postaci szerokiego wachlarza stypendiów. Studia na UR przeznaczone są dla wszystkich tych, którym bliskie są zagadnienia z zakresu nauk przyrodniczych, technicznych, rolniczych, leśnych, weterynaryjnych, a także ekonomicznych. Absolwenci zatrudniani są w najlepszych przedsiębiorstwach działających w Polsce.
W ramach podejmowanej współpracy możliwa jest wymiana doświadczeń, jak również prowadzenie wspólnych badań w ramach programów Unii Europejskiej oraz Programów Ramowych. Stale rozwijana jest oferta kształcenia w języku angielskim oraz realizowana intensywna wymiana kadry w ramach programu Erasmus+ oraz Wyszehradzkiego Stowarzyszenia Uniwersytetów (VUA). Naukę w języku angielskim oferują Wydziały: Rolniczo-Ekonomiczny, Leśny, Hodowli i Biologii Zwierząt, Biotechnologii i Ogrodnictwa, Technologii Żywności oraz Inżynierii Produkcji i Energetyki.
Do dyspozycji pracowników, doktorantów i studentów pozostaje ponad 20 stacji doświadczalnych o łącznej powierzchni około 7 tys. ha. Co roku Uniwersytet prowadzi kilkaset tematów badawczych, organizowanych jest wiele konferencji, sympozjów i seminariów krajowych oraz międzynarodowych stanowiących płaszczyznę do dyskusji i wymiany doświadczeń.
Od wielu lat Uczelnia łączy rozwój naukowy z gospodarką. Żywność, środowisko i energia to sztandarowe problemy badawcze jakimi zajmuje się Uniwersytet Rolniczy. Pracownicy naukowo-dydaktyczni utrzymują ścisłą współpracę z firmami, izbami rolniczymi oraz organami administracji państwowej i samorządowej, dzięki której możliwe jest upowszechnianie wyników prowadzonych badań. Uniwersytet prowadzi innowacyjne badania z zakresu szeroko pojętej produkcji rolniczej w specyficznych uwarunkowaniach: prawnych (rozdrobnienie gruntów), terenowych (obszary górskie i podgórskie), środowiskowych (opady atmosferyczne, warunki termiczne, glebowe) oraz powiązanych z nimi czynnikami wynikającymi z konieczności rekultywacji terenów poprzemysłowych, a także wpływu skażenia środowiska w tym powietrza na zdrowie ludzi.
Uniwersytet zaangażowany jest w organizację i współorganizację wielu wydarzeń popularyzujących naukę, jak choćby Festiwalu Nauki w Krakowie, Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR”, Forum Green Smart City, czy Ogólnopolskich Dni Owada. Wydarzenia te już na trwałe wpisały się do kalendarza małopolskich imprez.
Studia na Uniwersytecie Rolniczym to nie tylko edukacja w świetnie zaopatrzonym zapleczu naukowo-dydaktycznym pod okiem wybitnych naukowców, ale również tętniąca życiem społeczność studencka zaangażowana w organizację kilkuset imprez o charakterze poznawczym i kulturowym m.in. juwenaliów, spotkań podróżniczych, rajdów studenckich, przeglądów kabaretowych, koncertów, czy akcji charytatywnych. Na Uczelni działają zespoły artystyczne – m.in. Chór Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Męski Chór Środowiska Akademickiego „Agricola”, Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard” czy Studencki Zespół Góralski „Skalni”, gdzie studenci mogą rozwijać swoje indywidualne zainteresowania i pasje. Uczelnia oferuje również kształcenie w zakresie historii, kultury i tradycji regionu, co pozwala nabyć studentom tak ważne kompetencje społeczne.
STRONA GŁÓWNA UR: https://urk.edu.pl/
REKRUTACJA: https://rekrutacja.urk.edu.pl/
INTERNETOWA REJESTRACJA KANDYDATÓW NA STUDIA: https://erk.urk.edu.pl/pl/