Cieszyn Kultura i rozrywka

Remigiusz Rączka gotował w Domu Przyrodnika w Hażlachu

Fot. Grzegorz Sikorski.

Remigiusz Rączka był gościem Domu Przyrodnika w Hażlachu. Ekipa TVP Katowice zrealizowała tam kolejny odcinek cotygodniowego programu kulinarnego, w którym znany śląski kucharz prezentuje przepisy na różne, bardziej lub mniej znane dania regionalne.

„Jak Remigiusz, to nie mogło oczywiście zabraknąć gotowania, a wszystko to w towarzystwie naszej zielarki, Barbary Kuchty” – cieszy się wójt gminy Hażlach Grzegorz Sikorski.

Na co dzień hażlaski Dom Przyrodnika łączy tradycję z nowoczesnością. Powstał w wyniku adaptacji oraz przebudowy dawnego spichlerza, pochodzącego z II połowy XIX wieku. Instytucja jest zobowiązana do realizowania założeń transgranicznego, polsko-czeskiego projektu „Wędrówki Doliną Olzy” (współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego), jest więc miejscem spotkań, warsztatów i projektów edukacyjnych promujących zrównoważony rozwój, ochronę przyrody oraz lokalną kulturę.

– Bardzo się cieszę, że Urząd Marszałkowski wybrał właśnie Dom Przyrodnika, by pokazać, jak zmienia się województwo śląskie dzięki funduszom unijnym. Dzięki takim działaniom możemy zaprezentować piękno naszej gminy szerszemu gronu odbiorców. Może niektórych z nich zachęcimy do odwiedzenia nas i pozostania z nami na dłużej – stwierdza Grzegorz Sikorski.

Emisja odcinka kulinarnego programu nakręconego w Hażlachu planowana jest natomiast na koniec listopada.

Fot. Grzegorz Sikorski

google_news