Cieszyn Kultura i rozrywka

Smaki Wielkanocy w Zebrzydowicach. Dorty, kołacze, krepliki i insze placki

Fot. Pixabay.com

To jeden z tych konkursów, na które z utęsknieniem czekają smakosze i miłośnicy lokalnych tradycji kulinarnych. 2 kwietnia w Zebrzydowicach organizowany będzie Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc „Dorty, kołocze, krepliki i insze placki”.

Celem konkursu jest kultywowanie kulinarnego dziedzictwa, prezentowanie i dokumentowanie potraw i wypieków naszego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych i zanikających już receptur.

Potrawy i wypieki oceniane będą przez jury w dwóch kategoriach: stół wielkanocny i koszyk wielkanocny. Stół z tradycyjnymi potrawami powinno przygotować maksymalnie pięć osób. Na stole może się znaleźć od trzech do pięciu rodzajów potraw, w tym obowiązkowo wypiek tradycyjny. Oceniane będą smak, jakość i wygląd potrawy, wystrój stołu, nazwy gwarowe, zgodność receptury z tradycją regionu, a w przypadku koszyków wielkanocnych – pomysłowość i oryginalność.

Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe, a na wszystkich uczestników – pamiątkowe dyplomy. Konkurs odbędzie się 2 kwietnia w sali widowiskowej przy zamku w Zebrzydowicach. Od 9.00 do 10.00 będzie czas na przygotowanie stoiska, a od 10.00 do 11.00 potrwa ocena jury. Ogłoszenie wyników planowane jest na 12.00.

google_news