Kultura i rozrywka Wadowice

Targanice: Wielkanocne klimaty na Kocierzu

Fot. Edyta Łepkowska

Już po raz dziewiętnasty Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie zorganizowało Konkurs Potraw Regionalnych “Stół Wielkanocny” – z rozmachem przygotowane spotkanie dla miłośników tradycji i smakoszów.

 

Każdy, kto miał okazję w nim uczestniczyć, czuł oszołomienie połączone z podziwem. Impreza obfitowała w taką ilość przeróżnych frykasów, że nie sposób było skosztować nawet ćwierci z nich. Dominowały jaja w wielu postaciach, wędliny i pieczenie, a wśród ciast mazurki oraz babki, ale nie brakowało również innych, mniej oczywistych smakołyków, jak na przykład faszerowana kaczka czy tarta z nadzieniem groszkowym. Ponadto rywalizujące panie wykazały się ogromną pomysłowością i zmysłem artystycznym w dekorowaniu stołów oraz samych potraw.

 

Jury oceniało każdy z nich pod kątem zgodności z tradycją, smaku dwóch wybranych dań oraz estetyki. W zmaganiach wzięły udział koła gospodyń wiejskich z gmin Andrychów, Wadowice, Mucharz, Wieprz i Osiek. Grand prix wywalczyły panie z Rzyk, a trzy równorzędne pierwsze miejsca zdobyły uczestniczki z Kleczy – Zarąbek, Roczyn i Zagórnika. Były też cztery konkursy towarzyszące. Jeden na nalewkę babuni, który wygrały gospodynie z Targanic, drugi na palmę wielkanocną, w którym najlepsze były kobiety z Andrychowa. W dwóch pozostałych konkursach (na stroik świąteczny i koszyk ze święconką) nie miało sobie równych KGW z Roczyn.

 

Impreza, podobnie jak w dwu poprzednich latach, odbyła się w okazałej karczmie na Przełęczy Kocierskiej, gdzie było dość miejsca, by pomieścić zarówno piętnaście stołów konkursowych, jak i ogromną ilość gości. Wśród nich znalazła się delegacja z Landgraaf w Holandii z burmistrzem Raymondem Vleckenem na czele. Włodarz nie ukrywał zachwytu dla polskich smaków i tradycji.

 

Autorką fotoreportażu jest Edyta Łepkowska.

 

Skomentuj

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o