Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Tydzień w Mono trwa! Smak pozostaje w pamięci na długo

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepsze oraz najbardziej autorskie restauracja i odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste. Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu w czasie Festiwalu nie marnuje się ani trochę żywności. Restaurant Week rozpoczął się w połowie czerwca i potrwa do 5 lipca, a to oznacza, że ci, którzy jeszcze nie zdążyli zrobić rezerwacji, wciąż mają na to czas.

Tradycyjnie w bielskiej edycji Restaurant Week wzięło udział bielskie MONO Patisserie&Bistro. Ci, którzy mieli okazję już odwiedzić to miejsce, wiedzą, że łączy wyjątkowy klimat z najlepszymi, specjalnie wyselekcjonowanymi składnikami. Do stworzenia wspaniałych, nowoczesnych deserów – monoporcji, klasycznych ciast oraz ręcznie robionych pralin używa się tam belgijskiej czekolady, ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca. Dodatkowo standardowym surowcem są ekologiczne bakalie, jaja od kur z wolnego wybiegu oraz rzadko spotykane owoce takie jak rokitnik, brusznica czy yuzu. Monoporcje charakteryzują się małą wielkością – idealną na kilka kęsów oraz bardzo intensywnym bukietem smakowym. Są tworzone indywidualnie, jeden, po drugim.

Oprócz monoporcji warto wspomnieć także o pozostałych specjałach, których smak pozostaje w pamięci na długo. Właśnie takie dania czekają jeszcze na gości do 5 lipca. W ramach Restaurant Week w Mono serwowane są dwa rodzaje menu – tradycyjne i wegańskie. W menu tradycyjnym znalazły się jako przystawka smażone szparagi z sosem holenderskim, ziołowym pesto i ciasteczkami parmezanowymi, później serwowana jest pieczona pierś z kurczaka zagrodowego ze słodkim rabarbarem, purée z palonego kalafiora, młodymi ziemniakami i drobiowym sosem demi glace z czarnym czosnkiem, a na deser monoporcja – delikatny krem bazyliowy z wanilią Bourbon, żel ze świeżej truskawki i soku z maliny, na spodzie migdałowym z palonym masłem, zamknięte w musie straciatella.

Z kolei ci, którzy preferują wegańskie specjały otrzymają smażone szparagi z wegańskim pesto, płatkami drożdżowymi i chrupkim selerem, później wegańskie ravioli z pieczonymi ziemniakami, dynią, suszonymi pomidorami, gniecionym groszkiem i sosem z pieczonych warzyw, a na deser monoporcję wegańską – compote ze świeżych truskawek z miętą, wyrazisty krem truskawkowy z dodatkiem oleju kokosowego, na migdałowym spodzie z wanilią Bourbon, zamknięte w wegańskiej glazurze malinowej.

google_news