Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Urządzenia, których nie może zabraknąć w profesjonalnej piekarni

W dzisiejszych czasach konsumenci aktywnie poszukują miejsc, w których zakupią smaczne i zdrowe pieczywo dobrej jakości. Dlatego piekarnie powinny dołożyć wszelkich starań, by ich wypieki mogły za takie uchodzić. Ułatwić to może profesjonalny i niezawodny sprzęt.

Jakie urządzenia do piekarni są najpopularniejsze?

Wraz z postępem technologicznym branża piekarnicza zaczęła korzystać ze zautomatyzowanych maszyn. Dzięki temu zostają zwiększone moce produkcyjne. Urządzenia w piekarni (zob. https://iguanasklep.pl/producenci/smeg-3/piekarniki-elektryczne) ułatwiają pracę, a także umożliwiają szybsze i tańsze przygotowywanie wypieków. Wśród sprzętu można wymienić m.in. dozowniki wody, przesiewacze mąki czy urządzenia do wyrabiania ciasta. Pierwsze z nich nie tylko pozwalają odmierzyć odpowiednią ilość cieczy, ale także podgrzać ją lub schłodzić. Przesiewacze usuwają z mąki zanieczyszczenia i napowietrzają ją. Do ciast lekkich stosuje się ubijarki, a do ciężkich mieszarki. Dzięki nim proces ugniatania jest krótszy, a masa ma jednolitą konsystencję.

Nowoczesne piece jako niezbędne wyposażenie piekarni

Na wyposażenie piekarni składa się przede wszystkim wytrzymały i niezawodny piec, który posłuży przez wiele lat. Nie warto oszczędzać na tym urządzeniu, ponieważ musi ono być najwyższej jakości. Obecnie piece są wygodne w obsłudze i funkcjonalne dzięki wykorzystaniu nowoczesnych systemów. Posiadają także konstrukcję zapewniającą stabilność temperatury. Ten czynnik jest kluczowy dla otrzymania najlepszych wypieków. Obecnie popularne stają się piece z systemem dwuobiegowym, które umożliwiają pracę na niezależnych od siebie grupach półek. Podnosi to efektywność i wydajność piekarni.

Mieszarki do ciasta i ubijaczki cukiernicze

Wśród mieszarek warte uwagi są m.in. modele spiralne, które umożliwiają intensywną pracę, napowietrzenie i spulchnienie ciasta nawet w przypadku niewielkiego zapełnienia dzieży. Funkcja zaprogramowania trybu pracy dodatkowo ułatwia ich użytkowanie. Takie urządzenia do piekarni pozwalają na przygotowanie niemal każdego rodzaju ciasta, dlatego można je nazwać uniwersalnymi. Ubijaczki cukiernicze przydadzą się przede wszystkim w zakładach, które specjalizują się dodatkowo w słodkich wypiekach. Nowoczesne urządzenia mają pojemność od 20 do aż 160 l.

Warto wybrać sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej, który odznacza się wysoką jakością i trwałością, a także pozwala zadbać o kwestie związane z bezpieczeństwem. Kupując całe zestawy można liczyć na otrzymanie dodatkowych narzędzi, które umożliwiają ubijanie składników o różnej konsystencji.

google_news