Jak co roku Gminny Ośrodek Kultury w Zebrzydowicach zaprasza do udziału w Regionalnym Konkursie Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc. Jego celem jest kultywowanie lokalnego kulinarnego dziedzictwa, prezentowanie i dokumentowanie potraw i wypieków naszego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych, zanikających już receptur.
Do udziału w konkursie zachęcane są koła gospodyń wiejskich, szkoły, instytucje kultury, ale także osoby indywidualne. Zgłoszenia przyjmowane będą do 1 marca (więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie internetowej zebrzydowickiego GOK), natomiast finał imprezy odbędzie się 16 marca w sali widowiskowej Zamku w Zebrzydowicach przy ul. ks. A. Janusza 21.
Powołane przez organizatorów jury oceni wówczas potrawy i wypieki w dwóch kategoriach: „stół wielkanocny” oraz „koszyk wielkanocny”. Punktowane będą zaś m.in.: smak oraz wygląd wypieku i potrawy, wystrój stołu, a także zgodność receptury z tradycją regionu.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli starosta cieszyński Mieczysław Szczurek oraz wójt gminy Zebrzydowice Andrzej Kondziołka.