Kto przyszedł dzisiaj (1 kwietnia) do Wiejskiego Domu Kultury w Wyźrale, mógł dostać oczopląsu. Rozstawione na piętrze stoły pyszniły się soczystymi barwami. Na półmiskach panoszyły się kurczaczki, baranki, zajączki, a nawet myszki, zaś nad całą tą menażerią królowały lukrowane baby i pięknie zdobione mazurki.
Potraw z jaj, mięsa i warzyw oraz wszelakich wypieków było tak wiele, że każdy najadł się do syta. Wielkanocne smakołyki były dziełem kół gospodyń wiejskich w Brzezince, Brzeźnicy, Chrząstowicach, Łączanach, Marcyporębie, Nowych Dworach, Paszkówce, Sosnowicach, Tłuczani i Wyźrale oraz Stowarzyszenia Kossowa Od Nowa. Panie, które je przygotowały, wykazały się nie tylko talentem kulinarnym, ale i plastycznym. Stoły zdobiły liczne ręcznie wykonane ozdoby, a i same potrawy często wyglądały jak małe dzieła sztuki.
W czasie imprezy „Tradycja stołu wielkanocnego” na scenie Wiejskiego Domu Kultury w Wyźrale wystąpiły dzieci z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tłuczani, które zaprezentowały publiczności program artystyczny poświęcony zwyczajom kultywowanym w okresie świąt Wielkiej Nocy. Pokazały też zabawny taniec kurczaczków. Następnie kilka pieśni wykonał zespół Czerwone Korale, działający przy Stowarzyszeniu Nowoczesna Gospodyni oraz Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy.
Autorką fotoreportażu jest Edyta Łepkowska.