Kultura i rozrywka Sucha Beskidzka

Złote warzechy rozdane

Po raz siedemnasty starostwo powiatowe i gmina Stryszawa zorganizowały Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. W remizie w Lachowicach swoje kulinarne wyroby zaprezentowało 14 grup z różnych miejscowości powiatu suskiego. 

Do oceny komisji konkursowych przygotowane zostały w tym roku potrawy z wieprzowiny oraz tradycyjnie już różne nalewki sporządzane według własnych receptur. Zanim jednak członkowie komisji przystąpili do pracy wszystkich przybyłych powitał gospodarz stryszawskiej gminy wójt Rafał Lasek, a senator RP Andrzej Pająk podziękował organizatorom i uczestnikom konkursu za podejmowanie działań na rzecz ochrony dziedzictwa kulturowego i podtrzymywania tradycji kulinarnych. Komisje konkursowe były dwie. Jedna, na czele której stała Beata Hojny – technolog żywienia, mistrz w zawodzie kucharskim, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, oceniała potrawy. Druga z komisji zajęła się degustacją i oceną nalewek. Przewodniczył jej Krzysztof Kołacz, sekretarz powiatu suskiego. Obie komisje stanęły przed nie lada zadaniem. Doskonałych i smakowitych dań oraz nalewek było wiele. W oczekiwaniu na werdykt jury uczestnicy imprezy mogli wysłuchać góralskiej muzyki w wykonaniu m.in. młodzieżowej kapeli „Spod Jałowca” działającej przy GOK w Stryszawie. Był też czas na wspólną zabawę.

Potrawy typowo regionalne:
I miejsce – KGW Krzeszów za galaretkę wieprzową
II miejsce – KGW Budzów za danie ryj świński
III miejsce – KGW „Zawojanki” za polewkę miętową, rosół z ziemniakami i mięsem wieprzowym
III miejsce – KGW Targoszów za żeberka w kapuście
wyróżnienie – KGW Kurów za galaretkę z nóżek.

Potrawy współczesne oparte na tradycyjnych:
I miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna” za polędwiczki w sosie borowikowym
II miejsce – KGW Lachowice „Lubniczanki” za roladę w sosie borowikowym
III miejsce – KGW Stryszawa Dolna za babę ziemniaczaną z żeberkami

Nalewki:
I miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za nalewkę „Liść porzeczki czarnej z owocami”
II miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna” za nalewkę „Na dobre krążenie na rozmarynie”
III miejsce – KGW „Zawojanki” za nalewkę „Szalony uśmiech teściowej”
wyróżnienie – „Gaździny przy Bractwie Zbójników spod Babiej Góry” z Marcówki, za nalewkę „Jad teściowej”

Nagrody laureatom konkursu wręczyli przewodniczący suskiej Rady Powiatu Ryszard Hadka, wójt Stryszawy Rafał Lasek i dyrektorka GOK w Stryszawie Renata Hudzik. Nagrodę dodatkową dla zespołu, który uzyskał najwyższą łączną ilość punktów we wszystkich kategoriach wręczył jej fundator Peter Mozolík, wójt słowackiej gminy współpracującej ze Stryszawą. Nagrodę tą odebrała przedstawicielka Stowarzyszenia KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna”.

google_news