Dzieci potrzebują zdrowej, zbilansowanej diety zawierającej produkty z każdej grupy żywnościowej, dzięki czemu otrzymują szeroki zakres składników odżywczych, które pomagają im zachować zdrowie.
Apetyt dzieci zmienia się w zależności od wieku, tempa wzrostu i aktywności, dlatego ważne jest, aby podawać im odpowiednio duże porcje. Zacznij od małych porcji, a jeśli dziecko chce więcej, zaoferuj mu je.
Pokarmy skrobiowe
Pokarmy zawierające skrobię, takie jak ziemniaki, chleb, ryż i makaron, są dobrym źródłem energii, co jest szczególnie ważne dla dzieci, które są bardzo aktywne. Zawierają również błonnik oraz niezbędne witaminy i minerały, które są potrzebne do wzrostu i rozwoju. Dzieci powinny mieć szeroki wybór produktów z tej grupy żywnościowej i powinny być one podawane podczas każdego posiłku.
Podając dzieciom te pokarmy, pamiętaj: staraj się oferować różnorodne pieczywo, takie jak biała wersja chleba o wysokiej zawartości błonnika, chleb razowy, ziarnisty, tortilla, pitta i chleb ziemniaczany, pełnoziarniste płatki śniadaniowe i pełne ziarna owsa to świetny sposób na rozpoczęcie dnia, ponieważ są dobrym źródłem energii, witamin, minerałów i błonnika – wybieraj te o niskiej zawartości soli i unikaj płatków z cukrem, ponieważ mogą one powodować próchnicę zębów i zachęcać dzieci do jedzenia słodyczy. Makarony, kluski i ryż można podawać podczas posiłków. Gotuj, tłucz lub piecz ziemniaki – wybierz frytki z piekarnika zamiast smażonych lub spróbuj domowych klusek. Więcej na stronie esomed.pl
Owoce i warzywa
Powinieneś zachęcać dziecko do spożywania pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Powinno ono jeść różne owoce i warzywa, ponieważ w ten sposób dostarczy sobie pełnego zestawu witamin i minerałów. Porcja dla dziecka to mniej więcej połowa porcji dla dorosłego lub ilość, która mieści się w dłoni. Należy zachęcać dzieci do stopniowego zwiększania wielkości porcji do tej zalecanej dla dorosłych.
Dostawcy białka
Dzieci potrzebują białka i żelaza do wzrostu i rozwoju. Staraj się podawać dziecku jedną lub dwie porcje z tej grupy dziennie. Fasola, rośliny strączkowe i soczewica są dobrą alternatywą dla mięsa, mają niską zawartość tłuszczu i dużo błonnika, białka, witamin i minerałów. Spróbuj dodać je do potraw, żeby nadać im kolor, smak i konsystencję, np. do zapiekanek, sosów do chilli lub makaronów. Orzechy również zawierają białko, ale całe orzechy, w tym orzeszki ziemne, nie powinny być podawane dzieciom poniżej piątego roku życia, ponieważ mogą się zadławić. Zaleca się, aby dzieci jadły dwie porcje ryb tygodniowo, z których jedna powinna być rybą tłustą, np. łososiem, sardynkami, makrelą lub pstrągiem.
Nabiał i jego zamienniki
Nabiał i jego przetwory są ważne w okresie dzieciństwa, ponieważ są dobrym źródłem wapnia, witamin A i D, białka i tłuszczu. Wapń jest potrzebna dzieciom do budowy mocnych kości oraz do funkcjonowania nerwów i mięśni. Witamina D jest potrzebna do wchłaniania wapnia i dlatego odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu kości.