Już w środę, 17 czerwca rusza Restaurant Week, ogólnopolska akcja, gdzie najlepsi Szefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniową ucztę. W tym roku udział biorą w nim dwie bielskie restauracje, jedną z nich jest MONO Pâtisserie & Bistro.
Restaurant Week to świetna okazja do spróbowania wyjątkowego menu stworzonego specjalnie na tę okazję. Mono to atrakcyjne miejsce na kulinarnej mapie Bielska-Białej, wyróżniające się niesamowitym wystrojem, serwujące na talerzach wyjątkowe dzieła sztuki. Restauracja mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. Wydarzenie trwa od 7 czerwca do 30 czerwca, trzeba jednak pamiętać, że wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.
Do wyboru są dwa menu w cenie 49 zł za osobę:
- Menu A
1. Smażone szparagi z sosem holenderskim, ziołowym pesto i ciasteczkami parmezanowymi
2. Pieczona pierś z kurczaka zagrodowego ze słodkim rabarbarem, purée z palonego kalafiora, młodymi ziemniakami i drobiowym sosem demi glace z czarnym czosnkiem
3. Monoporcja – Delikatny krem bazyliowy z wanilią Bourbon, żel ze świeżej truskawki i soku z maliny, na spodzie migdałowym z palonym masłem, zamknięte w musie straciatella
- Menu B
1. Smażone szparagi z wegańskim pesto, płatkami drożdżowymi i chrupkim selerem
2. Wegańskie ravioli z pieczonymi ziemniakami, dynią, suszonymi pomidorami, gniecionym groszkiem i sosem z pieczonych warzyw
3. Monoporcja wegańska – Compote ze świeżych truskawek z miętą, wyrazisty krem truskawkowy z dodatkiem oleju kokosowego, na migdałowym spodzie z wanilią Bourbon, zamknięte w wegańskiej glazurze malinowej