Chociaż kiełbasa zajmuje niezachwianą, jak dotąd, pozycję w grillowym menu, to jednak widoczny staje się trend poszukiwania różnego rodzaju nowości. Są to często również kiełbasy, ale inne w formie niż tradycyjne, czyli na przykład cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone, odpowiednio przyprawione. Coraz częściej na ruszcie znaleźć można także karczek, piersi z kurczaka, skrzydełka, golonkę lub żeberka, wymagają one jednak wcześniejszego zabejcowania w marynacie.
Do dyspozycji są dostępne w sklepach gotowe marynaty, jednak wiele pań domu decyduje się na przygotowanie ich samodzielnie. Aby mięso smakowało wyjątkowo przed peklowaniem należy go dokładnie opłukać zimną wodą i starannie osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Ułatwi to marynacie wnikanie do głębszych warstw. W przypadku kawałków drobiu ze skórą najlepiej nakłuć je widelcem lub szpikulcem do szaszłyków, aby mięso lepiej przeszło marynatą. Dodatkowo można je wstawić do lodówki. Cały kawałek powinien być pokryty przygotowaną papką, jeśli jednak tak nie jest, należy je co jakiś czas go obracać. Dobrym sposobem jest użycie folii spożywczej – mięso można szczelnie owinąć i nawet niewielka ilość marynaty pozwala uzyskać dobre rezultaty. Jeśli ktoś chce poeksperymentować z rybami, powinien pamiętać, że wcześniej należy je skropić lub obłożyć cytryną, doprawić ziołami i solą, można dodać zieloną pietruszkę i zawinąć całość w folię. Owoce morza podobnie dobrze będą smakować jeśli przed grillowaniem skropi się je cytryną, można je też obtoczyć w posiekanym czosnku i następnie zawinąć w folię. Tak przygotowane potrawy mogą poczekać na swoją kolej grillowania kilka godzin w lodówce. Bardzo ważne jest, aby podczas grillowania nie skupiać się wyłącznie na produktach mięsnych. Nie należy bowiem zapominać o tym, że lato to okres świeżych warzyw, które są obowiązkowym składnikiem prawidłowej diety. Tak więc do grillowanej piersi warto dodać grillowane warzywa. Aby smakowały wyśmienicie, trzeba zadbać o to, aby smażyć je w folii, a wcześniej skropić solidnie olejem, masłem lub oliwą. Śmiało można je także przyprawić ulubionymi ziołami. Twardsze warzywa – na przykład marchewkę lub seler warto wcześniej obgotować przez kilka minut we wrzątku. Bakłażan i cukinia zyskają na smaku, jeśli nadzieje się je mozzarellą lub serem feta.
Jeśli ktoś na grilla chce wrzucić coś oryginalnego, śmiało może być to golonka. Potrzebne składniki to oczywiście pieczona golonka i świeże zioła takie jak rozmaryn, oregano, pietruszka. Aby danie smakowało, golonkę należy grillować na ruszcie z obu stron aż zarumieni się na złoty kolor. Na koniec obtoczyć w mieszance ziół.
Smaczne danie można przygotować także z żeberek. Wystarczy oprócz nich wyposażyć się w rukolę, sałatę strzępiastą, plastry pomidora oraz sos sojowy. Żeberka należy grillować na średnio rozgrzanym ruszcie. Co jakiś czas należy obracać mięso, uważając, by się nie przypaliło. Upieczone żeberka można polać sosem sojowym i podawać w kompozycji ze świeżą, soczystą sałatą, rukolą i pomidorem.