Smacznie, zdrowo i stylowo Bielsko-Biała Cieszyn Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Bezpieczne grillowanie

Majówka to czas, gdy wielu mieszkańców Podbeskidzia rozpoczyna przygodę z letnim grillowaniem. Jest to niewątpliwie jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu. Warto więc zadbać, by to, co grillowane jest podczas biesiadowania na świeżym powietrzu nie tylko smakowało, ale również było przyrządzone w sposób bezpieczny i zdrowy. Jak to zrobić? 

W sklepach Bielska-Białej i okolicy należy wybierać produkty o najwyższej jakości, uważając tym samym na mięsa, które sprzedawane są już jako „przygotowane na grilla”, czyli oprószone przyprawami lub pokryte zalewą. Bardzo często zdarza się bowiem, że świeżość tak przyrządzonych sklepowych specjałów pozostawia wiele do życzenia,dlatego obowiązkowo należy przed zakupem dokładnie sprawdzać datę ważności takich rarytasów. Decydując się na marynowanie mięsa samemu, nie kupując gotowych, zapeklowanych specjałów, z całą pewnością zatroszczymy się o zdrowie, bowiem mięsa przygotowywane w sklepach najczęściej są marynowane poprzez dodanie roztworu saletry. Ta podczas obróbki cieplnej powoduje uwalnianie akryloamidu i nitrozaminy, czyli związków silnie rakotwórczych. Jeśli to możliwe, warto zatem marynować mięso samodzielnie, w ulubionych przyprawach nawet przez kilka godzin w zależności od potrzeby. Nabierze ono wtedy nie tylko wyjątkowego smaku i aromatu, ale także stanie się bardziej kruche. Zatroszczyć się o zdrowie można także podczas rozpalania grilla. Nie powinno się korzystać z oferowanych na rynku rozpałek, podpałek i innych środków wspomagających rozpalenie grilla. Te powodują bowiem powstawanie substancji lotnych, szkodliwych dla zdrowia. Idealne do tego są najprostsze metody będące zarazem najmniej szkodliwymi, a więc trochę papieru, suchych gałązek, węgiel i gotowe.

Kiedy już grill zapłonie, należy być ostrożnym, by uniknąć wyciekania tłuszczu z produktów mięsnych na rozżarzony węgiel. W taki sposób powstają bowiem rakotwórcze związki, między innymi wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy różnego rodzaju nadtlenki. Najlepiej w związku z tym grillować w folii aluminiowej bądź na specjalnie do tego przystosowanych tackach aluminiowych, które zapobiegają wyciekowi tłuszczu. Komplet trzech tacek w bielskim hipermarkecie Auchan, to wydatek zaledwie niespełna 5 złotych, a otrzymuje się gwarancję zdrowo przygotowanego posiłku. Bezpośrednio na „kracie” kłaść można tylko takie produkty, które bardzo szybko się upieką, czyli przede wszystkim warzywa. Nie bez znaczenia są także pozostałe produkty, które kładzie się na ruszt, grillować powinno się w miarę szybko, nigdy jednak nad ogniem. Nie można bowiem dopuścić do zwęglenia mięsa bądź kiełbasy. Jeśli już do tego dojdzie, to trzeba dokładnie usunąć zwęglone fragmenty odkrajając je. Są bowiem niebezpieczne dla zdrowia i ciężkostrawne. Na wszelki wypadek warto pamiętać, by obok już przygotowanych potraw z grilla, na talerzu pojawiły się świeże warzywa i owoce. Jest to swego rodzaju zabezpieczenie przed szkodliwymi substancjami, jakie wprowadzone zostały do organizmu. Zawierają bowiem duże ilości witamin, związków antyoksydacyjnych i antynowotworowych, które zrównoważą niebezpieczeństwo, jakie za sobą niesie grillowanie – zapewnia bielska dietetyczka. Doskonale nadają się również do tego zioła, czosnek czy oliwa z oliwek.

 

 

google_news