Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

B+R, a niemal jak u babci

Jaki jest ogórek kiszony, każdy widzi… Niektórzy potrafią nawet sami go ukisić, innym pomagają w tym starsi członkowie rodziny, ale zrobić to tak, by smak był jak u babci, a produkt spełniał rygorystyczne normy, umie Fruktus Agros Nova.

Ogórek kiszony naukowo

W badaniach wykorzystano kolekcyjne szczepy bakterii starterowych Politechniki Łódzkiej. Zostały one wyizolowane z materiału przemysłowego i po dodaniu do produktów przyspieszyły proces fermentacji oraz nim sterowały.

Już w trakcie trwania pierwszych badań przeprowadziliśmy wstępną selekcję jakościową, również pod kątem jakości wyizolowanych szczepów i zdecydowaliśmy o kontynuacji badań na większą skalę opierając się na burakach, kapuście i ogórkach — wspomina Dyrektor Działu Innowacji Grupy Maspex Marta Kutyna-Bakalarska.

W ten sposób w projekcie „Wpływ szczepów starterowych bakterii kwasu mlekowego na jakość i właściwości prozdrowotne produktów owocowo- warzywnych” udało się rozwiązać problem niestabilności procesu fermentacji spontanicznej.

Teraz nie ma miejsca na nadmierny rozwój niepożądanej mikroflory, wady i brak powtarzalności produktów. Proces, w którym używamy wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, zachodzi też zdecydowanie szybciej — dodaje Dyrektor Fruktus Agros Nova Dariusz Piotrowski. — Ma to ogromny wpływ na rozwój produkcji i oraz eksportu w naszym zakładzie.

Kiszone warzywa firmy Fruktus Agros Nova nie tracą przy tym prozdrowotnych właściwości:

Sam proces fermentacji prowadzimy, odwzorowując na skalę przemysłową tradycyjne metody kiszenia, dlatego zachowujemy niepowtarzalny smak domowych kiszonek — zauważa Dariusz Piotrowski.

Kaszotto pod ciśnieniem

Oprócz zawsze lubianego risotta, modne ostatnio stało się — do tego stopnia, że zyskało własną, nową nazwę — zdrowe, oparte na rodzimych gatunkach zbóż, kaszotto. Tymi produktami firma zajęła się w drugim z projektów realizowanych przy udziale środków unijnych w ramach umowy ze Śląskim Centrum Przedsiębiorczości: „Opracowanie receptury dań gotowych do spożycia jako żywności funkcjonalnej, dedykowanej wybranym grupom konsumentów, utrwalanej przy użyciu innowacyjnej metody paskalizacji”. Produkty przeznaczone są szczególnie dla trzech grup odbiorców: diabetyków, chorych na Hashimoto oraz osób o obniżonej odporności. Potrawy poddawane są technologii HPP, zwanej inaczej zimną pasteryzacją lub wysokociśnieniową homogenizacją.

Jest to bardzo ekologiczna i prozdrowotna alternatywa dla standardowych metod utrwalania żywności, ale też duże wyzwanie technologiczne — mówi Dariusz Piotrowski. — Pozwala ograniczyć lub w pełni usunąć patogeny, a zachować mikroorganizmy obojętne dla człowieka. Pełna sterylizacja nie jest w przypadku produktów żywieniowych ani konieczna, ani zdrowa, ponieważ obniża odporność konsumentów na bakterie i grzyby. Stosując wysokie ciśnienie, można zachować jakość świeżych produktów, a jednocześnie zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne w przypadku bakterii, drożdży, wirusów. Można też nadać produktowi bardziej wyrazisty smak, mocniejszy zapach, aksamitną i jednorodną strukturę.

20 lat z Funduszami Europejskimi

Grupa Maspex, w ramach której działa Fruktus Agros Nova, to jeden z największych producentów żywności w Europie Środkowo-Wschodniej. Już od 20 lat sięga po fundusze unijne. Najpierw uzyskiwano środki na inwestycje, potem innowacyjne i ekologiczne rozwiązania, a obecnie na prace badawczo-rozwojowe.

Z niecierpliwością czekamy na nowe konkursy — stwierdza Marta Kutyna-Bakalarska — nie tylko te dotyczące prac B+R, ale także gospodarki o obiegu zamkniętym, przechodzenia na odnawialne źródła energii i związane z zamykaniem obiegu wody. Skupiamy się na opracowaniu receptur i technologii wyrobów zgodnych z aktualnymi preferencjami konsumentów, którzy poszukują wyrobów zdrowych, prawidłowo bilansujących dietę i wytworzonych z surowców pochodzenia krajowego, przez lokalnego producenta, aby obniżyć ślad środowiskowy. Ekologia i zdrowy styl życia to fundamenty naszej strategii zrównoważonego rozwoju. To dzisiaj nie tylko moda czy marketing, ale konieczność i odpowiedzialność społeczna każdej organizacji.

Firma Fruktus Agros Nova, która — oprócz marki własnej — zajmuje się także produkcją wyrobów Krakus, planuje nadal aktywnie pracować nad nowymi projektami oraz kontynuować program rozwoju, którego priorytetami są zdrowie, środowisko, innowacyjność, dbanie o rozwój pracowników i partnerów biznesowych.

Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej — Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020

google_news
Studio_projektowe_d
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
jik
jik
2 miesięcy temu

a na zdjęciu ogórki konserwowe, a nie kiszone

Ola
Ola
2 miesięcy temu

Robię od lat swoje ogórki sól gorczyca koper i chrzan zalewam gorącą wodą i trzymają się do maja a smak palec lizać nie chemiczne z zakładów

Irek
Irek
2 miesięcy temu

Jedno jest pewne wszystkie sklepowe słoikowe kiszonki smakują jak g..no.sam ocet

Tadeusz
Tadeusz
2 miesięcy temu
Reply to  Irek
  1. Czy nie przemawia do ciebie idea śladu środowiskowego?. A wolność i swoboda opiewana w pamiętnikach, kiedy ślimak nie był rybą a marchewka owocem pozostawi tylko smród w gaciach. Znaczy się ślad węglowy. I skretyniałe społeczeństwo pójdzie na barykady z okrzykiem: nie będzie polski ocet wykrzywiał nam ryja. No chyba że bez śladu środowiskowego i przybędzie zza zachodnich granic.
słownik
słownik
2 miesięcy temu
Reply to  Tadeusz

Co to jest bełkot – wyraz obcy?

Gość
Gość
2 miesięcy temu
Reply to  Irek

A twoje za czym smakują ?