Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Żywiec

Browar Zamkowy do zamknięcia? Taki jest plan

Fot. z archiwum Browaru Zamkowego

Wczoraj, 23 września, media społecznościowe obiegła wieść, że Grupa Żywiec… chce zamknąć Browar Zamkowy w Cieszynie. Pachniało to jak fake news, ale niestety taki plan faktycznie jest.

Poinformowaliśmy pracowników Browaru Zamkowego Cieszyn o zamiarze zamknięcia zakładu do końca pierwszego kwartału 2021, jeśli do tego czasu nie znajdzie się nabywca zainteresowany przejęciem spółki od Grupy Żywiec – zakomunikowała Magdalena Brzezińska, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec S.A. – Aktywnie działamy w kierunku sprzedaży i jest naszym priorytetem, aby do takiej transakcji doprowadzić. Segment piw rzemieślniczych, w którym działa browar, został dotknięty przez związane z pandemią ograniczenie sprzedaży w gastronomii oraz zmianę zainteresowań konsumentów ze specjalności w kierunku dużych, znanych marek – dodała.

Dyrektorka zaznaczyła, że w przypadku Browaru Zamkowego, jest to trudny proces z uwagi na pracowników, jak i na dziedzictwo browaru w rozwoju piwowarstwa. – Będziemy go prowadzić z pełnym szacunkiem, w dialogu z pracownikami i związkami zawodowymi – podkreśliła.

Browar Zamkowy w Cieszynie działa od 1846 roku. Na przypadający w przyszłym roku jubileusz 175-lecia właściciel szykuje taki niemiły prezent. Tak na marginesie, cieszyński browar jest starszy od żywieckiego o całe 10 lat, ale pewnie historia i tradycja tutaj się nie liczą…

google_news
Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ciekawski
Ciekawski
3 lat temu

Jakoś nie żałuję. Tyle zła i nieszczęścia wywołuje alkohol.

Cln
Cln
3 lat temu

Z tego co wiadomo, Browar Zamkowy nie przynosi strat – tylko “psuje” w Żywcu tabelki w excellu. Jest najmniej efektywny. Zużywa na produkcję najwięcej wody, prądu, surowca, czasu… Koncern (GŻ) nie ma czasu ani chęci “bawić” się z zabytkowym browarem. Nawet jeśli nie przynosi on strat. Może wyjściem będą Browary Regionalne Jakubiak?? Mnie jedynie Pan Jakubiak przychodzi na myśl, gdy chodzi o ratowanie/kupno zabytkowego browaru. Może uda się jakaś współpraca Miasto/Inwestor? Konieczna jest chęć i współpraca ze wszystkich stron. Szkoda miejsc pracy (choć “tylko” 40) ale przede wszystkim szkoda unikatowego miejsca. No i PIWA – jest świetne. Polecam “Zdrój” i… Czytaj więcej »

Last edited 3 lat temu by Cln
Edward
Edward
3 lat temu
Reply to  Cln

Tylko że piwo z Żywca to są szczyny

Sebix
Sebix
3 lat temu

Hmm, złożę ofertę, warto zainwestować w takie miejsce.

Antypodbeskidzie
Antypodbeskidzie
3 lat temu

Dawno trzeba się było od Żywca odłączyć! Oni ściągali przez lata cieszyński browar na dno. Mam nadzieje że w najbliższym czasie z całego Księstwa Cieszyńskiego znikną wszystkie parasole Żywca – co do jednego!

Polak
Polak
3 lat temu

Hahaha pani burMISTRZYNI ograniczyła się póki co do lakonicznego stwierdzenia na FB – jutro pójdzie napić się z preziem kawusi a Wy możecie szukać już nowej roboty hahahaha

Polak
Polak
3 lat temu

Ciekawe co na to pani staszkiewicz 😀

Damian
Damian
3 lat temu
Reply to  Polak

A co ma Burmistrz do prywatnego biznesu? Bez sensu ten post i kompletna nieznajomość zasad funkcjonowania firm i miasta

Zuza
Zuza
3 lat temu
Reply to  Damian

Dokładnie. To jest prywatny zakład i żaden burmistrz nie ma wpływu na jego działalość, a jak zakład przynosi straty, to nie ma zmiłuj się. Uważam, ze Staszkiewicz nie powinna w ogóle się deklarować, bo nic nie wskóra, a porażka pójdzie na jej konto.

Sławek
Sławek
3 lat temu

Biznes jak kazdy inny. Jeden pada drugi powstaje. Nie ma klientów….nie ma usługi. Proste. Żaden biznes nie zamyka sie lub odsprzedaje na złość klientowi.

smakosz
smakosz
3 lat temu

Mam nadzieję, że ktoś go kupi bo piwa z Cieszyna ( Brackie ) było dużo lepsze i zdrowsze niż chemia z Żywca. Ludzie wolą mniej a zdrowiej, no oprócz żuli rzecz jasna.

zenek
zenek
3 lat temu

Skoro Pani dyrektor od korporacji mówi : “Będziemy go prowadzić z pełnym szacunkiem, w dialogu z pracownikami i związkami zawodowymi ” to znaczy, że już jest pozamiatane. Za pół roku zostanie, może, trasa do zwiedzania a za kolejny rok już nic. Nigdzie na świecie piwa rzemieślnicze – mające relatywnie krótkie serie i rzeczywiście stosunkowo wysokie ceny – nie mają szans na konkurencję z piwem warzonym w tysiącach hektolitrów i sprzedawanym za 1/3 ceny rzemieślniczego. A tradycja w biznesie znaczy tyle co nic. Gratulacje. Aha – możecie sobie pod browarem tramwaj postawić, bo przecież ciągle z nostalgią mówicie o tym, jak kiedyś,… Czytaj więcej »

niech plajtuje browar żywiec
niech plajtuje browar żywiec
3 lat temu
Reply to  zenek

bo było lepiej
dobrze wiedzieć, że browar żywiecki robi zwrot w stronę produkcji szczyn