E-edukacja Cieszyn

Czekolada ma swój dzień także w “Gastronomie”

Fot. z archiwum ZSEG w Cieszynie

Dlaczego jedzenie czekolady sprawia nam tak wielką przyjemność? Niektórzy twierdzą, że to placebo, inni starają się udowodnić ten fakt naukowo. Lekarze coraz częściej przychylają się do opinii, że słodka przekąska powoduje wzrost produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu.

Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości, obchodzi także swoje święto. 12 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady.

Fot. z archiwum ZSEG w Cieszynie

Od prawie 10 lat zawsze 12 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie organizowane jest Święto Czekolady. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowują słodkie specjały, na przykład czekoladę z dodatkiem imbiru, papryki ostrej czy orzechów laskowych. W fontannie czekoladowej można zatopić owoce i wafle. Natomiast uczniowie z klasy kelnerskiej częstują czekoladowymi deserami uczniów oraz wszystkich chętnych, którzy w tym dniu odwiedzają mury placówki.

Fot. z archiwum ZSEG w Cieszynie

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgosia
Małgosia
3 lat temu

Ciekawe co robią później z tym jedzeniem jak wszystkich nie zdołają poczęstować czyżby szłoby to do dyrektora zamiast do jakiejś instytucji wspierającej biedniejszych. Fajnie tak się chwalić co