Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Jeśli chcesz uniknąć choroby, warto zwrócić większą uwagę na naszą dietę. Zawarte w niej niektóre warzywa i owoce sprawią, że nasz układ odpornościowy będzie wzmocniony. Co jeść, aby nie chorować? Jak naturalnie wzmacniać odporność? Podpowiadamy.
Dieta na odporność – jakie produkty powinny się w niej znaleźć?
Dieta na odporność ma zadanie w naturalny sposób wzmacniać odporność. Dzięki niej sprawny układ immunologiczny pozwala odeprzeć atak zarazków, gdy wokół znajdują się osoby chore. W naszym organizmie znajduje się wiele tysięcy komórek odpornościowych. Ich zadaniem jest blokada drobnoustrojów w taki sposób, by nie wnikały one do wnętrza organizmu.
Cykl życia leukocytów jest niezwykle krótki, więc nasz organizm musi na bieżąco zastępować je nowymi. By tak się stało, potrzebne są odpowiednie warunki. Jeśli ich nie stworzymy, nasz organizm nie będzie miał szansy wyprodukować odpowiedniej liczby białych krwinek i co naturalne w tym przypadku – będzie chorować.
Często wydaje się nam, że w budowaniu odporności ważna jest odpowiednio dopasowana suplementacja. Zwróćmy jednak uwagę na dietę, którą stosujemy. Wybierajmy produkty, które wspierają system immunologiczny organizmu. Zdrowa dieta to nie tylko owoce i warzywa. To również przepisy, które zawierają zdrowe mąki, ryże i kasze. Naleśniki z mąki orkiszowej czy przepis na omlet z warzywami. Postaw na potrawy, które dostarczą do organizmu sporej dawki energii, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania.
Miód na odporność
Jak wynika z badań, każdy z nas powinien jeść 1-2 łyżki miodu dziennie. Miód dostarcza nam bowiem kwasów organicznych, aminokwasów czy innych, cennych enzymów i mikroelementów. Miód to także bogate źródło witamin z grupy B, które są pomocne w tworzeniu białek, hormonów i enzymów, niezbędnych do wzmocnienia obrony. Produkt ten ma także właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Wykazuje również działanie antywirusowe i bakteriobójcze, chroniąc drogi oddechowe przed pojawieniem się infekcji.
Miód określa się mianem leku dla przemęczonych i osób żyjących w pośpiechu i stresie. Produktem, który również bardzo pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności są miody wielokwiatowe, natomiast pozytywne działanie na drogi oddechowe wykazują miody lipowe i spadziowe. Jesienią i zimą warto również wypić z samego rana, przed śniadaniem szklankę wody z łyżką miodu i sokiem z ½ cytryny. Woda powinna być letnia. Do codziennej diety warto włączyć także produkty, takie jak domowa granola czy musy owocowe.
Owoce cytrusowe
Kolejnym produktem wzmacniającym odporność są także owoce cytrusowe. Posiadają one w swoim składzie mnóstwo witaminy C, która pobudza produkcję interferonu, czyli białka, które pomaga rozprawiać się z zarazkami, blokując rozwój choroby i jednocześnie – wspomagając leczenie. Witamina C ma również właściwości uszczelniające ścianki naczyń krwionośnych i zwiększające odporność błon śluzowych.