Indeks glikemiczny i cukrzyca to dwie bardzo powiązane ze sobą kwestie zdrowotne. Termin “indeks glikemiczny” lub IG odnosi się do tego, jak szybko węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi. Jeśli masz cukrzycę, ważne jest, aby znać swój poziom IG. Stosując pokarmy o niskim poziomie IG, możesz zmniejszyć poziom cukru we krwi i mieć go pod kontrolą.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) to liczby od 0 do 100. Skala ta pokazuje, w jakim stopniu poszczególne pokarmy podnoszą poziom cukru we krwi po spożyciu. Pokarmy o wysokim IG to takie, które szybko ulegają rozkładowi podczas trawienia i szybko uwalniają glukozę do krwiobiegu. Z kolei pokarmy o niskim IG rozkładają się wolniej, uwalniając glukozę stopniowo do krwiobiegu.
Dlaczego musimy wiedzieć o indeksie glikemicznym żywności?
Istnieją dwa powody, dla których warto zainteresować się indeksem glikemicznym: po pierwsze, ponieważ pomaga on w wyborze zdrowych węglowodanów; po drugie, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Jakie pokarmy mają wysoki indeks glikemiczny?
Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to te wyprodukowane z rafinowanych ziaren, takich jak biały chleb i płatki kukurydziane, które szybko ulegają rozkładowi podczas trawienia; słodzone cukrem napoje bezalkoholowe i soki owocowe; ziemniaki gotowane w skórce lub frytki. Pokarmy o niskim IG to większość owoców i warzyw (z wyjątkiem marchwi), rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica itp.) oraz pełne ziarna, takie jak brązowy ryż i jęczmień.
Jak stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym?
Dla cukrzyków bardzo duże znaczenie ma niski indeks glikemiczny blog nasz zawiera wiele ciekawych informacji przydatnych dla osób z cukrzycą, np. dowiesz się z niego, jakie pokarmy można spożywać, chorując na cukrzycę, a jakich jednak unikać.
Warzywa i owoce – jaki mają IG?
Warzywa
Jeśli możesz, jedz głównie warzywa o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich szpinak, jarmuż, rukiew wodna, kolendra, rukola. Inne warzywa, które mają średni indeks glikemiczny to bataty i rzepa. Buraki i marchewki mają wysoki indeks glikemiczny. Ale nadal są to zdrowe opcje w umiarkowanych ilościach.
Owoce
Większość owoców ma niski lub średni indeks glikemiczny. Przykładem są truskawki, wiśnie, pomarańcze i gruszki. Owoce o wyższym indeksie glikemicznym to banany, ananasy i suszone owoce, takie jak rodzynki i daktyle. Owoce te należy jeść z umiarem.
Inne węglowodany
Pokarmy skrobiowe, takie jak ryż i makaron, mogą mieć wysoki lub niski indeks glikemiczny w zależności od rodzaju, który wybierzesz. Na przykład, biały ryż ma wyższy indeks glikemiczny niż ryż brązowy. Ziarno sorgo ma niski indeks glikemiczny, podobnie jak pszenica bulgur i jęczmień.
Czy należy unikać wszystkich pokarmów o wysokim IG?
Nie trzeba unikać pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, chyba że lekarz zaleci to w celu kontroli poziomu cukru we krwi lub obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Ogólnie rzecz biorąc, należy wybierać pokarmy o niskim indeksie glikemicznym.
Podsumowanie
Indeks glikemiczny to system, który pozwala porównać węglowodany i określić, które pokarmy wpływają na poziom cukru we krwi bardziej, a które mniej. Wybierając pokarmy o niskim indeksie glikemicznym, bogate w błonnik, możesz pomóc sobie w regulacji poziomu glukozy we krwi, schudnąć i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy. Najlepsze pokarmy dla zdrowej diety to te o niższym indeksie glikemicznym.