Własna spiżarnia w domu to marzenie niejednej osoby. Przestronna spiżarnia to z jednej strony rozwiązanie bardzo praktyczne. Dzięki niej znacznie oszczędza się przestrzeń w kuchni, w której nie ma potrzeby przechowywania produktów spożywczych. Z drugiej strony obecność spiżarni w domu jest po prostu stylowa, co dla wielu osób również jest istotne. Jak jednak zabrać się za urządzanie spiżarni w domu? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Gdzie urządzić spiżarnię?
Pierwszym pytaniem, które warto sobie zadać, jest to, w jakiej części domu najlepiej jest urządzić spiżarnię. Z jednej strony odpowiedź jest dość prosta – najlepiej, jeżeli przylega ona do kuchni i ma z nią bezpośrednie połączenie. Z drugiej jednak warto zwrócić uwagę również na mniej oczywiste kwestie. Zdecydowanie najlepiej jest usytuowanie spiżarni wziąć pod uwagę już na etapie projektowania domu. Nie tylko ze względu na usytuowanie względem kuchni, ale również pod kątem warunków termicznych, jakie powinny być zapewnione w takim pomieszczeniu.
Bardzo istotne jest to, by możliwe było utrzymanie w spiżarni stałej temperatury, niezależnie od pory dnia i roku. Stała temperatura pozwoli na zapewnienie idealnych warunków do przechowywania żywności w taki sposób, by na jak najdłużej zachowała świeżość. Idealna temperatura mieści się w zakresie 15-18 stopni Celsjusza, choć w tej kwestii oczywiście różni eksperci mogą mieć odmienne zdanie. Najlepiej, jeżeli pomieszczenie, w którym zorganizowana jest spiżarnia, nie miało okien. Światło słoneczne nie wpływa korzystnie na trwałość produktów spożywczych i zwiększa wahania temperatury. Konieczne jest natomiast zapewnienie odpowiedniej wentylacji. Powietrze w spiżarni powinno pozostawać możliwie suche.
Z praktycznego punktu widzenia spiżarnia nie powinna być zlokalizowana w sąsiedztwie przewodów kominowych, jeżeli podłączony jest do nich domowy kominek, albo centralne ogrzewanie. Takie usytuowanie znacznie utrudnia utrzymanie właściwej temperatury. Dobrze sprawdzają się pomieszczenia nieprzylegające do zewnętrznych ścian budynku, jednak z zapewnioną skuteczną wentylacją. Warto zainwestować w zapewniające dostateczną izolację termiczną drzwi do spiżarni.
Jak wyposażyć domową spiżarnię?
W spiżarni przede wszystkim potrzebne są półki, na których przechowywana będzie żywność. O ile meble drewniane wyglądają bardzo dobrze, nie zawsze są najlepszym pomysłem do spiżarni. Drewno dość trudno się czyści i łatwo przesiąka zapachami. Czasem może się więc zdarzyć, że po kilku latach drewniane półki w spiżarni będą wymagały wymiany. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zakup regałów stalowych typu gastronomicznego, w przypadku których zdecydowanie łatwiej o zapewnienie higienicznych warunków. Dobrze jest zainwestować w regały o różnej wysokości o głębokości półek, na których znajdzie się miejsce zarówno na drobne produkty spożywcze, jak i na duże pojemniki z produktami sypkimi.
Dobrym pomysłem jest zakup regałów na kółkach, które łatwo można przesunąć. Znacznie ułatwia to sprzątanie na podłodze spiżarni. Zasadniczo wszelkie rozwiązania, które ułatwiają utrzymanie jak największego porządku, są bardzo korzystne. Niektóre osoby zastanawiają się nad tym, czy należy w spiżarni umieścić lodówkę. Zdecydowanie się tego nie poleca. Lodówki z zasady wytwarzają dość dużo ciepła, mocno utrudniając utrzymanie właściwej temperatury w pomieszczeniu. Miejsce lodówki powinno być więc w kuchni.
Domowa spiżarnia wspierana technologią
Współcześnie na tynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które pozwalają na jeszcze łatwiejsze urządzenie naprawdę profesjonalnej spiżarni w domu. Dzięki przeróżnym systemom kontrolnym połączonym z urządzeniami wentylacyjnymi i grzewczymi można bez trudu utrzymywać zadaną temperaturę z dokładnością do dziesiętnych części stopnia. Takie urządzenia wykorzystywane są często w restauracjach, w których wykorzystuje się duże ilości wysokiej jakości produktów, których niewłaściwe przechowywanie mogłoby spowodować znaczne straty. Czy rozwiązania tego rodzaju są potrzebne również w domowej spiżarni? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie samodzielnie.
Jeśli “współcześnie na tynku dostępnych jest wiele rozwiązań…” – konieczne jest zabazowanie na ścianach.