Czosnek jest jednym z najbardziej wyrazistych aromatów i smaków stosowanych w kuchniach na całym świecie. Może on również przynieść całkiem imponujące korzyści zdrowotne.
Oto powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety więcej tego pobudzającego zmysły warzywa, a także kilka wskazówek, jak radzić sobie z uciążliwym czosnkowym oddechem
Czosnek wspomaga odporność
Niektóre “zastrzyki odpornościowe” zawierają czosnek, i to nie bez powodu. W przeszłości czosnek był stosowany do zwalczania chorób, infekcji i leczenia ran. W rzeczywistości badania naukowe uwiarygodniają immunostymulujące właściwości czosnku. badania potwierdzają, że ekstrakt z dojrzałego czosnku może wzmacniać funkcje komórek odpornościowych. Osoby, które otrzymywały czosnek, chorowały na znacznie mniejszą liczbę przeziębień niż osoby otrzymujące placebo, a w przypadku infekcji szybciej wracały do zdrowia. Odwiedź stronę na , której znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem czosnku jedzmy-zdrowo.pl
Czosnek może poprawić kondycję serca
W niedawnym przeglądzie badań naukowcy podsumowali wiele sposobów, w jakie czosnek chroni zdrowie serca. Obejmują one obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, a także zmniejszenie zesztywnienia tętnic i markerów stanu zapalnego we krwi. Inne badania wykazały, że w porównaniu z placebo, dojrzały wyciąg z czosnku może spowolnić tempo postępu zwapnienia tętnic wieńcowych, czynnika ryzyka chorób serca, w tym zawału serca i udaru mózgu. U osób z wysokim poziomem cholesterolu wykazano, że czosnek obniża zarówno poziom cholesterolu całkowitego, jak i “złego” cholesterolu LDL, a jednocześnie nieznacznie poprawia poziom ochronnego “dobrego” cholesterolu HDL.
Jak najlepiej wykorzystać czosnek
W formie suplementów czosnek może wchodzić w interakcje z lekami lub innymi suplementami, a także potencjalnie wywoływać niepożądane skutki uboczne, takie
jak zaburzenia trawienia, zawroty głowy, bezsenność i zwiększone ryzyko krwawienia. Zamiast tego sięgaj po cały czosnek. Aby zmaksymalizować jego skuteczność, zmiażdż świeży czosnek, a następnie pozostaw go w temperaturze pokojowej. Badania wykazują, że ten zabieg uwalnia enzym, który zwiększa poziom prozdrowotnych związków zawartych w czosnku, których stężenie wzrasta po około 10 minutach od zmiażdżenia.
Po tym czasie czosnek można dodawać do domowej roboty sosów winegret z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, duszonej zieleniny i innych warzyw, smażonych potraw, zup, gulaszu i pikantnych sosów z masłem orzechowym. Jeżeli chodzi o zdrowie to warto spróbować od fitnessu z trenerem personalnym meridiasprzedam.plom.pl
Zjadłem czosnek i polubiłem Budkę
Do pępka nie próbowałeś wsadzić?