Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Karty żywieniowe, czyli benefit z korzyścią dla pracownika i pracodawcy!

Karty żywieniowe są atrakcyjnym benefitem zarówno z punktu widzenia pracownika, jak i pracodawcy. Pracownik ma dostęp do sieci lokali gastronomicznych, w których może zjeść lunch finansując go kartą pracowniczą. Pracodawca zwolniony jest ze składek ZUS od wartości karty, pod warunkiem, że dostępna na karcie kwota nie przekracza 190 zł miesięcznie na jednego pracownika.

Karty lunchowe

Lunch w godzinach pracy jest już standardem. Intensywne tempo nie tylko pracy, ale i życia sprawia, że mamy coraz mniej czasu na przyrządzanie posiłków w domu. Chętniej korzystamy z gotowych rozwiązań: jemy w restauracjach, barach, jadłodajniach. Jesteśmy też skłonni do skorzystania z dłuższej przerwy w ciągu dnia pracy i wyjścia na obiad.

Wychodząc naprzeciw takim potrzebom stworzono karty lunchowe – benefit, dzięki któremu to pracodawca płaci za posiłki pracowników. Pracownik decyduje o formie, porze czy miejscu skorzystania z takiego benefitu, wybierając biurową kantynę, restaurację czy jedzenie z dowozem.

Korzyści dla pracownika

Jakie korzyści z karty lunchowej czerpie pracownik? Przede wszystkim ma on możliwość swobodnego decydowania o tym co i gdzie zje. Karta finansuje mu posiłki, za które w przypadku jej braku płaciłby z własnej kieszeni. Z karty może korzystać w dowolnym miejscu kraju. Obiektów gastronomicznych, które biorą udział w programie jest ponad 100 000 na terenie całej Polski. Pracownik może więc skorzystać z karty na miejscu, w terenie i podczas wyjazdu służbowego.

Korzyści dla pracodawcy

Karta lunch jest po pierwsze programem bardzo wygodnym z organizacyjnego punktu widzenia. Pracodawca zasila kartę beneficjenta stałą kwotą co miesiąc. Wartość karty zwolniona jest ze składek ZUS, jeśli kwota przynależna jednemu pracownikowi nie przekracza w ciągu miesiąca 190 zł. Daje to oszczędność do 468 zł rocznie przy jednym pracowniku. Kwota dostępna na karcie stanowi dla pracodawcy koszt uzyskania przychodu i nie jest opodatkowana podatkiem VAT.

Karta lunchowa a karta na posiłki profilaktyczne

Karta lunchowa jest czymś dodatkowym, czego pracodawca nie musi, ale może w ramach benefitu udostępnić swoim pracownikom. Dostęp do posiłków profilaktycznych jest natomiast obowiązkiem pracodawcy wobec pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych.

Posiłki profilaktyczne, nazywane również regeneracyjnymi, pracodawca może finansować również przez wydanie karty żywnościowej. Jest to wygodne rozwiązanie dla obu stron. Podobnie jak w przypadku karty lunchowej, pracodawca zasila konto beneficjenta co miesiąc. Pracownik ma możliwość wykorzystania przyznanej mu kwoty na dowolny posiłek, w dowolnym miejscu i o dowolnej porze.

Rozwiązanie to sprawdza się zwłaszcza wtedy, kiedy na terenie pracy nie ma możliwości organizacyjnych do wydawania posiłków. Pracownik może zdecydować co chce zjeść, zróżnicować danie w zależności od upodobań i skorzystać z przysługującej mu w tym celu przerwy lunchowej. Obiekty gastronomiczne, z których może korzystać pracownik są szeroko dostępne i znajdują się na terenie całego kraju.

Glos_praca
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hermenegilda
Hermenegilda
2 lat temu

Są korzyści dla pracodawcy, pracownika ale zapomniano o trzeciej korzyści. Trzecia strona oferująca nie może przecież stracić. Spodziewałem się, że artykuł sponsorowany poda obiekty gastronomiczne w okolicy, nie trzeba w całym kraju.