Porady i inspiracje

Kruszarka do lodu niezbędna w Twoim lokalu!

Upalne lato to synonim długich dni z dużą liczbą słonecznych godzin. Słoneczna pogoda daje więcej możliwości do spędzania czasu na świeżym powietrzu, uprawiania sportów, wędrówek lub po prostu odwiedzin ulubionej kawiarni, czy restauracji. Klienci najchętniej zamawiają kawy frappe, zimne i świeżo wyciskane soki z pokruszonym lodem, czy owocowe smoothie. Napoje te kojarzą się z przyjemnym chłodem, który daje natychmiastowe orzeźwienie. Żadnego z zimnych i orzeźwiających napoi nie przygotujemy bez dobrej kruszarki do lodu ze stali nierdzewnej. Zwykłe kostki lodu to nie to samo. Lodówki do wina i do lodu kruszarki to podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego planującego działać w okresie letnim.

Kawiarnie i restauracje gotowe na lato, czyli kruszarki do lodu na wyposażeniu lokalu

Lato to okres, kiedy większość ludzi ma więcej czasu na odpoczynek i rekreację. Wolne chwile można wykorzystać na realizację swoich pasji, spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi lub odkrywanie nowych miejsc na gastronomicznej mapie swojego miasta.
Promienie słoneczne mają pozytywny wpływ na nasz nastrój. Słońce stymuluje produkcję witaminy D w organizmie, która pomaga regulować nastrój i poprawia samopoczucie. Jednak ciepło sprawia, że jesteśmy spragnieni. W ulubionej kawiarni zamawiamy niemal same zimne napoje przygotowane z wykorzystaniem kruszarki do lodu. Kruszarka do lodu pozwala przygotować oryginalne i orzeźwiające napoje idealna na upalne dnie. Dodanie rozdrobnionego lodu do koktajli, lemoniad, smoothie czy innych napojów daje im chrupiącą i zimną konsystencję, co jest doskonałe na gorące letnie dni. Latem wkładamy także do lodówki wino, jeśli w ofercie lokalu są orzeźwiające napoje z odrobiną procentów.

Jakie możliwości daje kruszarka do lodu?

Kruszarka do lodu sprawdza się, kiedy mowa o przygotowaniu napojów, które chcemy szybko schłodzić. Jest przydatna, szczególnie gdy nie mamy wystarczającej ilości kostek lodu w zamrażarce. Można jej używać do chłodzenia napojów na imprezach, piknikach, w restauracjach stacjonarnych lub podczas organizowanych przyjęć w plenerze. Podanie orzeźwiającej lemoniady w towarzystwie sernika na zimno zachwyci każdego z gości. Warto pamiętać, aby deser ładnie zaprezentować. Przyda się do tego wygodna patera obrotowa do ciasta. Kruszarka do lodu umożliwia również przygotowanie różnych lodowych deserów, takich jak granita, sorbet, kule lodowe, czy lody rozdrobnione. Dzięki niej można eksperymentować z różnymi smakami i teksturami, tworząc oryginalne i smaczne przysmaki. Rozdrobniony lód może być wykorzystywany jako dekoracja lub element prezentacji potraw, zwłaszcza w przypadku dań zimnych, takich jak owoce morza, sushi, sałatki lub desery. Dodaje one atrakcyjności wizualnej i pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę podczas podawania.

Ręczna kruszarka vs. elektryczna kruszarka

Kiedyś kruszarki do lodu były głównie urządzeniami ręcznymi. Były proste w obsłudze i nie wymagały podłączenia do żadnego źródła zasilania. Działy na zasadzie mechanicznego miażdżenia lodu poprzez obracanie uchwytu lub naciskanie na dźwignię. Ich zaletą była z pewnością mobilność. Ze względu na brak zasilania elektrycznego mogły być używane w dowolnym miejscu, nawet na zewnątrz. Z czasem na rynku pojawiły się kruszarki elektryczne, które mają wiele zalet. Działają na zasilanie elektryczne, są wydajne i szybko miażdżą lód. Wystarczy umieścić kawałki lodu w urządzeniu, włączyć je i poczekać na rozdrobnienie. Elektryczne kruszarki do lodu często posiadają różne ustawienia i regulacje, które pozwalają dostosować konsystencję rozdrobnionego lodu do preferencji użytkownika. Można uzyskać drobne wiórki lodu lub większe kawałki, w zależności od potrzeb.

google_news