Porady i inspiracje

Miód – jeden z najlepszych sposobów na wzmocnienie organizmu

Miód jest fantastycznym darem natury, który powstaje dzięki pilnej, cierpliwej pracy pszczół. Miód nigdy nie był wytwarzany z myślą o ludziach, jednak jego smak oraz wspaniałe właściwości prozdrowotne sprawiają, że człowiek chętnie sięga po ten produkt. Współcześnie możemy cieszyć się wieloma ciekawymi smakami miodów wytwarzanych z najróżniejszych roślin. Warto sprawdzić, co miód gwarantuje naszemu organizmowi i jaki z nich jest najlepszy.

1. Rewelacyjne właściwości zdrowotne miodu

2. Jaki miód wybrać?

Miód używany jest często jako słodzik, ale znacznie częściej znajduje się w naszych domach ze względu na fantastyczne właściwości lecznicze. Z artykułu dowiesz się, jak wpływa na nasz organizm i który miód jest wart naszej uwagi.

Rewelacyjne właściwości zdrowotne miodu

Miody wszelakiego rodzaju są zazwyczaj fantastycznym połączeniem delikatności oraz kremowej konsystencji. Całość otulona cudownym zapachem i słodkim smakiem. Miody są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy B, chloru, magnezu i manganu. Sprawdzają się jako nietuzinkowe źródła energii, dlatego miody polecane są w stanach rekonwalescencji, osłabienia, przemęczenia czy nieodżywienia. Miody działają napotnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Skutecznie obniżają gorączkę, działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Regularne spożywanie jakiegokolwiek miodu świetnie wpłynie na odporność człowieka. Ponadto, miody charakteryzują się kojącym działaniem na układ nerwowy. Miód ułatwia koncentrację, redukuje problem bezsenności czy obniża poziom stresu. Miody przyspieszają oddawanie moczu oraz obniżają ciśnienie krwi. Ren wspaniały dar natury sprawia, że choroby reumatyczne mogą spokojnie odejść w niepamięć, podobnie jak powracające schorzenia układu moczowo-płciowego.

Jaki miód wybrać?

Miód występuje w wielu typach, wszystko zależy od rośliny, z jakiej został wytworzony. W naszym kraju bardzo popularny jest miód rzepakowy, przy czym jest łatwo dostępny oraz stosunkowo tani. Na rynku znajdują się także miody akacjowe, wrzosowe, spadziowe, gryczane, wielokwiatowe oraz miody lipowe. Miód lipowy to fantastyczny wybór. Dla znawców jest to najsmaczniejszy miód na całym świecie. Miód lipowy to bardzo trudny w produkcji twór, który jednocześnie jest niebywale bogaty w składniki odżywcze. W składzie miodu lipowego znajdziemy flawonoidy, olejki eteryczne, związki goryczowe oraz garbniki. Miód ten działa przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo oraz wykrztuśnie. Miód lipowy zawiera również beta-karoten, który odpowiedzialny jest za jego piękną, pomarańczową barwę.

google_news