Porady i inspiracje

Nowoczesna elektryczna szatkownica do warzyw

Od lat szatkownica elektryczna jest chętnie wybieranym urządzeniem do domów oraz do barów i restauracji. W wielu miejscach są także rewelacyjnym uzupełnieniem kuchennej aranżacji. Oczywiście doceniamy funkcje, szybkość działania oraz oczywiście wygląd. Kupowana do domu elektryczna szatkownica do warzyw zajmuje niewiele miejsca, powinna być intuicyjna w obsłudze. Sprawdza się przy przygotowywaniu posiłków dla rodziny lub restauracyjnych gości, szczególnie wtedy gdy podajemy sałatki oraz dania z dużą ilością różnorodnych jarzyn. Z elektrycznej szatkownicy można więc korzystać tak często,jak się chce, więc przy wyborze warto zwrócić uwagę na jej wygląd, bo będziemy ją bardziej eksponować na blacie. Samo urządzenie służy przede wszystkim do rozdrabniania warzyw. Nowoczesne sprzęty mają różnorodne ostrza, także te wymienne.

Jaka szatkownica elektryczna dla gastronomii i do użytku domowego?

Dobrej jakości szatkownica do rozdrabniania warzyw z oferty gastroprodukt.pl/szatkownice-do-warzyw ma szereg zastosowań usprawniających codzienną pracę w kuchni. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na konkretne parametry. Są tanie, wydajne oraz bardzo wygodne. Najważniejsze oczywiście są noże rozdrabniające z  dobrej jakości stali nierdzewnej i to jakości ich pracy zależeć będzie to, jak wielofunkcyjna szatkownica będzie działać i jak długo zachowa swoje właściwości. Noże muszą być wykonane z metalu odpornego na korozję. Będą więc doskonałe te ze stali nierdzewnej lub aluminium. Z drugiej strony trzeba również zawracać uwagę na to, by sama konstrukcja zapewniła bezpieczeństwo użytkowania. I dlatego wybierać te szatkownice elektryczne, które mają nóżki stabilizacyjne. Podczas  czytania instrukcji dowiemy natomiast, jakie funkcje ma urządzenie oraz jak na przykład zamontować wymienne końcówki. Ważna będzie też ostrość noży, co będzie szczególnie istotne do twardych produktów. Najbardziej wygodne są wkłady o różnej szerokości, które pozwalają dopasować działanie urządzenia do indywidualnych potrzeb oraz tego, jaką potrawę się przygotowuje. Szatkownice do warzyw elektryczne to nowoczesne propozycje, które niewątpliwie odciążą nas w codziennych obowiązkach, przyspieszają przygotowania posiłków a także są niezwykle precyzyjnie. To niezwykle przydatny sprzęt, który pojawia się na wyposażeniu kuchni. W sklepach znaleźć można zarówno małe i poręcznie urządzenia, jak i niemalże profesjonalne czy te przeznaczone dla gastronomii, które są bardziej wytrzymałe, mają różnorodne funkcje, a także zdecydowanie lepsze parametry. W tym wypadku moc urządzenia jest niezwykle istotna, ponieważ wpływa na możliwość intensywnej i długotrwałej pracy, co w restauracjach czy barach jest pewnego rodzaju standardem.

Która elektryczna szatkownica do warzyw zajmuje niewiele miejsca?

Szeroki asortyment szatkownic ręcznych i elektrycznych pozwala dopasować idealne rozwiązanie dla siebie. Ten pierwszy wariant jest zdecydowanie tańszy i zabiera mniej miejsca. To świetna opcja dla tych osób, które z tego typu akcesoriów korzystają okazjonalnie. W przeciwnym razie – gdy jemy często szatkowane warzywa i chcemy błyskawicznie rozdrobnić składniki, warto sięgać po sprzęt elektryczny, który znacznie przyspiesza gotowanie i robienie sałatek. Dla miłośników warzyw to podstawowy sprzęt.  To, jaką szatkownicę elektryczną wybierzesz, powinno być zależne od indywidualnych preferencji. Do największych zalet tego typu urządzeń zaliczyć można to, że działają niezwykle szybko, nie zajmują sporo miejsca, pozwalają na zachowanie porządku w trakcie krojenia oraz są łatwe w utrzymaniu czystości. To tak jakby wybierać szatkownicę elektryczną, która ma być dodatkową parą rąk w kuchni. A tym samym zyskuje się czas na to, by zrobić inne rzeczy. Warto szatkownicę do warzyw wybrać do indywidualnych preferencji, nie do końca kierując się rankingami czy też opinią znajomych, ponieważ mogą mieć oni zupełnie inne potrzeby.

 Korzystaj z zalet elektrycznej szatkownicy

O ile szatkownica, która służy do użytku domowego będzie miała niewielkie rozmiary, to zazwyczaj ta przeznaczona dla gastronomii posiada już większe gabaryty. Duże znaczenie niezmiennie ma moc urządzenia – i w tym wypadku, im będzie ona większa, tym lepiej. Ten parametr ma szczególne znaczenie, gdy decydujemy się na szatkowanie warzyw twardych, więc sprzęt będzie musiał sobie z nimi dobrze radzić. Poza tym zwróć uwagę, z jakiego materiału szatkownica jest wykonana – choć obudowa będzie się rzucać w oczy i wpłynie na estetykę kuchni, a w przypadku gastronomii także odpowiada za trwałość sprzętu, to i tak najważniejsze są końcówki ze stali nierdzewnej. Poza tym wymienne wkładki pozwalają dopasować optymalne rozwiązanie do danego warzywa czy też potrawy. W ten sposób można robić także artystyczne dekoracje. Z drugiej strony w restauracjach szatkowanie warzyw i owoców specjalnym sprzętem skraca czas przygotowania dań. Nawet jeśli lubimy kroić, to ilość takich zadań w kuchni jest bardzo duża, więc warto sobie je ułatwiać oraz przyspieszać wszystkie czynności. I dlatego właśnie jest to urządzenie obowiązkowe w gastronomii, które coraz częściej pojawia się w domach.

google_news