Kryzys ekonomiczny dał się we znaki nam wszystkim. Jego skutki można zaobserwować, opłacając comiesięczne rachunki, które są coraz wyższe. Nie dziwi zatem fakt, że szukamy oszczędności. Czy można zmniejszyć zużycie prądu w domu? Jak najbardziej. Trzeba tylko wybierać odpowiednie sprzęty, które pomagają oszczędzać energię. Podpowiadamy, jak ograniczyć zużycie prądu przez piekarnik.
Piekarnik parowy – nowoczesny i oszczędny
W kuchni korzystamy z różnych sprzętów i urządzeń, które pobierają prąd. To właśnie od tego pomieszczenia warto zacząć oszczędzanie. Co jakiś czas przeprowadzamy remont kuchni lub po prostu odświeżamy pomieszczenie i jego aranżację. Warto wówczas zastanowić się nad wymianą piekarnika na nowy. Trzeba pamiętać, że sprzęty starszej generacji pobierają dużo energii (dotyczy to piekarników, lodówek, kuchenek elektrycznych itd.).
Wymiana sprzętu na nowy o wysokiej klasie energetycznej (najbardziej oszczędne są urządzenia, oznaczone symbolami klasy energetycznej od A do D) znacząco wpłynie na wysokość rachunków za prąd. Nowoczesne urządzenia, jakimi są piekarniki parowe, mają wiele zalet.
Piekarniki elektryczne parowe pozwalają na skrócenie czasu pieczenia, a co za tym idzie – pobierają mniej energii do przyrządzenia dania. Ponadto piekarniki parowe są wyposażone w liczne programy, które ułatwiają pieczenie. Nie ma zatem obaw, że piekarnik grzeje dłużej, niż jest to konieczne.
Warto wspomnieć również o nowoczesnym designie, jakim cechują się piekarniki – zarówno te o standardowych wymiarach, jak i piekarniki kompaktowe. Modernistycznego sznytu dodaje wyświetlacz. Sterowanie dotykowe jest zresztą bardzo wygodne. Z poziomu wyświetlacza można bez problemu dostosować temperaturę i czas pieczenia mięsa oraz innych dań (na przykład czas wypiekania ciast). Ponadto wyświetlacz pokazuje wskazówki, które ułatwiają przygotowanie smacznych dań.
Niektóre modele piekarników mają jeszcze bardziej zaawansowane funkcje dodatkowe, wykraczające poza standardowe pieczenie. Dostępny jest na przykład piekarnik parowy Electrolux SteamPro 900 z kamerą, który umożliwia śledzenie całego procesu pieczenia na bieżąco – wystarczy zainstalować na swoim telefonie aplikację MyElectrolux. Z poziomu aplikacji można też regulować czas przygotowywania dania oraz temperaturę pieczenia.
Jak działają piekarniki parowe?
Piekarniki parowe nadal wykorzystują wysoką temperaturę, lecz używają również pary podczas pieczenia czy gotowania na parze (taką właśnie funkcję mają niektóre modele). Dostępne są piekarniki, które wykorzystują parę i konwencjonalne ogrzewanie (w ten sposób można upiec chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku chleb, ale także soczyste mięsa). Piekarniki wyposażone są także w opcję, która wykorzystuje jedynie parę, aby ugotować potrawy (na przykład rybę lub warzywa).
Nowoczesne urządzenia mają wysoką klasę energetyczną, o czym wspominaliśmy wcześniej. Ponadto najnowsza technologia z wykorzystaniem pary skraca czas pieczenia, czyli czas pobierania energii. Nie bez znaczenia jest także szybkie nagrzewanie (aż o 40% krótszy jest czas przygotowania urządzenia do pracy). To dlatego piekarniki parowe uchodzą za niezwykle oszczędne urządzenia.
Piekarniki elektryczne parowe – najważniejsze zalety
Warto wyjaśnić, z czym tak naprawdę wiąże się pieczenie parowe. Korzystanie z piekarnika z funkcją pary niesie za sobą wiele korzyści – nie tylko ekonomicznych, ale także zdrowotnych.
Nie od dziś wiadomo, że dania przygotowywane z użyciem pary są zdrowsze. Dzięki takiej obróbce termicznej (znacznie delikatniejszej) produkty zachowują swoje właściwości odżywcze. Również smak potraw jest bardziej wyrazisty, a one same soczyste i perfekcyjnie wypieczone (za pomocą termosondy można kontrolować temperaturę dania, po upieczeniu urządzenie automatycznie przerywa gotowanie).
Uzyskanie soczystej i wilgotnej potrawy, a jednocześnie idealne dopieczenie skórki (na przykład w przypadku mięsa), to nie lada wyzwanie. Jest to bardzo trudne, jeśli mamy do dyspozycji tradycyjny piekarnik. Jednakże piekarnik parowy pozwala przyrządzić dania niczym prosto z najlepszej restauracji – soczyste, kruche i rozpływające się w ustach. Co więcej – nie trzeba nawet tego za bardzo pilnować, ponieważ programy automatyczne wyręczają użytkownika.
Upieczone w ten sposób dania czy też potrawy ugotowane na parze rekomendowane są wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ze względu na niższą zawartość tłuszczu jest to rozwiązanie polecane także osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Piekarnik parowy jest także łatwy w utrzymaniu czystości. Taka funkcja jak czyszczenie parowe to wybawienie dla każdego kucharza. Po przyrządzeniu posiłku wystarczy włączyć ten program i poczekać, aż para zmiękczy brud i nagromadzony osad (co jest naturalne podczas pieczenia). Przestrzeń we wnętrzu piekarnika przecieramy ściereczką i gotowe – piekarnik jest czysty i gotowy do dalszej pracy.
Co jeszcze możemy zrobić, aby oszczędzać energię w czasie pieczenia?
Podsumowując niniejszy artykuł, można wysnuć oczywisty wniosek: kluczowy jest wybór odpowiedniego piekarnika. Powinno to być nowoczesne urządzenie o wysokiej klasie energetycznej, wykorzystujące najnowsze technologie. Pieczenie powinno być szybkie i umożliwiać przygotowanie zdrowych i smacznych dań.
Ponadto trzeba pamiętać o kilku zasadach, związanych z korzystaniem z piekarnika.
- Pamiętaj, by nie uchylać drzwiczek podczas pieczenia (zerknij przez szybkę lub kontroluj proces za pomocą aplikacji).
- Nie włączaj też piekarnika zbyt szybko (gdy jeszcze nie masz przygotowanych produktów); nowoczesne piekarniki nagrzewają się w mgnieniu oka i nie trzeba długo ich rozgrzewać.
- Jeśli masz możliwość – piecz kilka potraw jednocześnie przy pomocy takiej funkcji jak pieczenie wielopoziomowe.
- Ponadto korzystaj z termoobiegu, ponieważ to najbardziej oszczędny tryb pracy piekarnika.
- Stosuj się do przepisów i korzystaj ze wskazówek, które znajdziesz na wyświetlaczu piekarnika. Te informacje pomogą optymalnie wykorzystać sprzęt i skrócić czas przygotowania potrawy.