E-edukacja Żywiec

Polsko-słowackie potyczki kulinarne

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu podsumowano projektu Erasmus+, który realizowano przy współpracy ze szkołą gastronomiczną z Dolnego Kubina na Słowacji.

Opierał się on na wspólnych warsztatach gastronomicznych. Samo podsumowanie projektu miało charakter konkursu. Uczniowie zostali losowo połączeni w pary polsko – słowackie i rywalizowali przygotowując potrawy: danie główne z łososia z dodatkiem jarzynowym (sałata mix, szparagi lub kalafior) oraz deser (z truskawek, czekolady i dowolnego ciasta).

– Młodzi adepci sztuki kulinarnej podeszli do zadania bardzo ambitnie, wykorzystując swoją kreatywność stworzyli autorskie dania, które oceniało specjalne jury z przewodniczącym Piotrem Gamoniem, absolwentem naszej szkoły, który obecnie pracuje w Hotelu Żywieckim w Przyłękowie. Podczas finału goście i uczniowie mieli okazję obejrzeć pokaz kelnerski serwowania wina, który przeprowadził Jacek Kotula z Galicyjskiej Szkoły Smaku z Krakowa. Poziom konkursu był bardzo wysoki i wyrównany, a uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami. Jury doceniło estetykę serwisu, nowatorstwo receptur i oczywiście cechy organoleptyczne potraw. Konkurs wygrała Katarzyna Pytlik wspierana przez słowacką koleżankę – mówi Jolanta Graczek, która wraz z uczennicami klasy trzeciej technikum gastronomicznego przygotowała ten konkurs.

Zwycięski zestaw potraw to: łosoś pieczony w otulinie z migdałów, puree z białych warzyw, sos malinowy i surówka z sałaty rzymskiej z limonką i olejem sezamowym, deser – grillowane ciasto francuskie, ganache z ciemnej i białej czekolady, truskawki, mięta i krwawnik.

 

google_news