E-edukacja Cieszyn

Stół na miarę Wielkanocy

Fot. z archiwum ZSEG w Cieszynie

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie miał miejsce konkurs kelnerski „Wielkanocny stół”. Siedmioro uczniów klasy drugiej, zdobywających szlify w zawodzie technik usług kelnerskich, spróbowało swoich sił.

Zadaniem młodych ludzi było przygotowanie wielkanocnego menu, składającego się z przekąski, zupy, dania głównego oraz deseru, nawiązujących do kulinarnych tradycji Wielkanocy. Uczniowie nakrywali również stoły zgodnie z zasadami obsługi do swojego zaplanowanego jadłospisu. Jury oceniało prawidłowy dobór potraw, staranność wykonania wielkanocnego menu oraz prawidłowy przebieg nakrycia. Duże znaczenie miał również dobór elementów dekoracyjnych.

Fot. z archiwum ZSEG w Cieszynie

Uczniowie „Gastronoma” z dużym zaangażowaniem przystąpili do konkursu, w efekcie czego powstały estetycznie nakryte stoły, które mogą stać się inspiracją do tworzenia świątecznych aranżacji w naszych domach. Pierwsze miejsce zdobyła Anna Gaszczyk, drugie – Julia Legierska, trzecie – Wiktoria Rejczyk.

Fot. z archiwum ZSEG w Cieszynie

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irek
Irek
3 lat temu

I to wszystko dla dyrekcji jako komisji