W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie miał miejsce konkurs kelnerski „Wielkanocny stół”. Siedmioro uczniów klasy drugiej, zdobywających szlify w zawodzie technik usług kelnerskich, spróbowało swoich sił.
Zadaniem młodych ludzi było przygotowanie wielkanocnego menu, składającego się z przekąski, zupy, dania głównego oraz deseru, nawiązujących do kulinarnych tradycji Wielkanocy. Uczniowie nakrywali również stoły zgodnie z zasadami obsługi do swojego zaplanowanego jadłospisu. Jury oceniało prawidłowy dobór potraw, staranność wykonania wielkanocnego menu oraz prawidłowy przebieg nakrycia. Duże znaczenie miał również dobór elementów dekoracyjnych.
Uczniowie „Gastronoma” z dużym zaangażowaniem przystąpili do konkursu, w efekcie czego powstały estetycznie nakryte stoły, które mogą stać się inspiracją do tworzenia świątecznych aranżacji w naszych domach. Pierwsze miejsce zdobyła Anna Gaszczyk, drugie – Julia Legierska, trzecie – Wiktoria Rejczyk.
I to wszystko dla dyrekcji jako komisji