Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Właściwości odżywcze komosy ryżowej

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Zaliczana jest do superżywności – produktów o wyjątkowych, ponadprzeciętnych właściwościach. Właściwości odżywcze tej rośliny znane były już od wieków, a komosa była podstawą każdego posiłku.

Quinoa znajdująca się w ofercie sklepu bee.pl nazywana jest pseudozbożem. Jej nasiona to bogactwo skrobi i pełnowartościowego białka. Obfituje w witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, kwasy omega-3. Jest bogactwem żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, miedzi.

Komosa ryżowa to źródło aminokwasów egzogennych, których nasz organizm samodzielnie nie jest w stanie wytworzyć i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Quinoa to także źródło flawonoidów, dzięki czemu działa na organizm przeciwutleniająco.

Komosa ryżowa posiada niski indeks glikemiczny. To sprawia, że przez długi czas po jej spożyciu odczuwamy sytość. Jest to więc produkt polecany osobom walczącym z nadwagą i dbającym o linię. Błonnik znajdujący się w tej roślinie wpływa na prawidłową pracę jelit.

Quinoa jest antyoksydantem, chroni przed działaniem wolnych rodników, posiada działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antynowotworowe. Jest bogata w tłuszcze nienasycone, których spożywanie obniża poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Jak spożywać komosę ryżową?

Komosa ryżowa powinna znaleźć się w diecie wegańskiej. Zastępuje białko zwierzęce. Ma delikatnie słodki smak. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki, ryż, makaron. Można ją dodawać zarówno do potraw słodkich, jak i słonych i ostrych.

Doskonale komponuje się z warzywami, jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Można dodawać ją do zup, np. do zupy ogórkowej czy krupniku. Bardzo dobrze komponuje się z owocami, rodzynkami, orzechami, doskonale smakuje z jogurtem. Przed ugotowaniem  komosy ryżowej należy ją dokładnie wypłukać w celu pozbycia się saponin nadającym nasionom gorzkiego smaku.

Po komosę ryżową sięga coraz więcej ludzi. Można ją kupić w supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Quinoa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętych pojemnikach,

Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, może być więc spożywana przez osoby chore na celiakię. Dostarcza duże ilości składników, których niedobory często występują u osób, które wykluczyły gluten z codziennego jadłospisu.

google_news
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Krystyna
Krystyna
2 lat temu

ja ostatnio kupiłam takie słodkie kulki z komosą..oprócz tego miały siemie lniane, nasiona chia, kasze jaglana daktyle mega dobre, polecam podajrze firmy frufi