Cieszyn Kultura i rozrywka

O pieprzu, wanilii, kardamonie… Podróże ze smakiem w Skoczowie

Fot. Pixabay.com

7 października o 16.30 w Teatrze Elektrycznym w Skoczowie odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu “Przez lądy i oceany wielu kultur”.

Tym razem gościem Krzysztofa Grenia będzie Jędrzej Majka, dziennikarz i podróżnik, który jest autorem wielu książek podróżniczych, przewodników i albumów fotograficznych. Podczas prelekcji w Skoczowie opowie o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak. Odbędzie się też pokaz filmu i zdjęć.

Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu jest dla Jędrzeja Majki najbardziej fascynującym zajęciem podczas podróży. Jak twierdzi, historia przypraw jest pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. To spotkanie nie tylko dla tych, którzy wiedzą, jakie przyprawy dodaje się do orientalnych potraw. Jeżeli w kuchni używasz tylko soli i pieprzu, to wkrótce dowiesz się, jak aromatyczny i niezwykły jest nasz świat.

google_news