To była eksplozja smaków. Uczniowie z Polski i zza granicy robili co mogli, by zadowolić podniebienia jurorów podczas Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów. Cytrusowe, żurawinowe, a nawet lawendowe drinki cieszyły więc nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i wyglądem.
10 uczniów stanęło do rywalizacji zorganizowanej w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie we współpracy ze Stowarzyszeniem dla Rozwoju, Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży “EkoGa” . Zadaniem uczestników było przygotowania dwóch rodzajów drinków – short fancy cocktail oraz soft fancy drink, czyli bezalkoholowy napoju. Łatwo nie było. Liczył się wygląd, smak, zapach serwowanych napoi oraz technika pracy barmana. Receptury kuszących drinków musiały być dopracowane w każdym detalu.
Ostatecznie na podium stanęli – w kategorii short fancy cocktail Vit Koziel z Czeskiego Cieszyna (1 miejsce), Nikola Kaleta z ZS Tuwima w Bielsku-Białej (2 miejsce), Julia Gruszecka z ZS Tuwima w Bielsku-Białej (trzecie miejsce) oraz z kategorii soft fancy drink – Vit Koziel (1 miejsce), Julia Gruszecka (2 miejsce), Krzysztof Bronowski z ZSEG w Cieszynie.
Fotoreportaż wykonała Katarzyna Lindert-Kuligowska