E-edukacja Cieszyn

Cieszyn: Barmani na start

To była eksplozja smaków. Uczniowie z Polski i zza granicy  robili co mogli, by zadowolić podniebienia jurorów podczas Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów. Cytrusowe, żurawinowe, a nawet lawendowe drinki cieszyły więc nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i wyglądem.

10 uczniów stanęło do rywalizacji  zorganizowanej w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie we współpracy ze Stowarzyszeniem dla Rozwoju, Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży “EkoGa” . Zadaniem uczestników było przygotowania dwóch rodzajów drinków – short fancy cocktail  oraz soft fancy drink, czyli bezalkoholowy napoju. Łatwo nie było. Liczył się wygląd, smak, zapach serwowanych napoi oraz technika pracy barmana. Receptury kuszących drinków musiały być dopracowane w każdym detalu.

Ostatecznie na podium stanęli – w kategorii short fancy cocktail Vit Koziel z Czeskiego Cieszyna (1 miejsce), Nikola Kaleta z ZS Tuwima w Bielsku-Białej (2 miejsce), Julia Gruszecka z ZS Tuwima w Bielsku-Białej (trzecie miejsce) oraz z kategorii soft fancy drink – Vit Koziel  (1 miejsce),  Julia Gruszecka (2 miejsce), Krzysztof Bronowski z ZSEG w Cieszynie.

Fotoreportaż wykonała Katarzyna Lindert-Kuligowska

navigate_before
navigate_next

google_news