W Polsce, a zwłaszcza w naszym regionie, trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia bez karpia. Nie każdy jednak wie, jak wiele smaków może mieć ta ceniona ryba. Można je było poznać dzisiaj w Radoczy, podczas pokazu potraw wigilijnych, który w tym roku odbył się pod hasłem „Karp pod różnymi postaciami”.
Ważną częścią imprezy był konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ryb. Wszystkie zgłoszone do niego dania zostały przyrządzone z karpia, a każda miała inny smak. Były tak wyśmienite i pięknie podane, że komisja konkursowa miała niemały problem, które ocenić wyżej od pozostałych. O zwycięstwie zadecydowała oryginalność jednej z potraw. Był to kulebiak z karpiem przygotowany przez KGW w Zygodowicach. – Podajemy tę rybę najczęściej w panierce – takiej, siakiej, owakiej. Myślę, że należy wymyślić nową formę podania, a kulebiak to właśnie znakomity jej przykład. I dlatego jury przyznało mu największą ilość punktów – wyjaśniał Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia, który przewodniczył komisji konkursowej. Drugie miejsce zajęły gospodynie z Lgoty za karpia w galarecie, a trzecie panie z KGW w Radoczy, które przygotowały tę rybę w panierce z nutą pieprzu i cebuli.
Na stołach rozstawionych w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Radoczy nie brakowało też innych wigilijnych frykasów, w tym pysznych wypieków. Imprezę urozmaiciły występy zespołów śpiewaczych Wesołe Gosposie z Witanowic, Biesiada z Tomic, Woźniczanki i Radoczanki. Każdy z nich wykonał po dwie kolędy, a na koniec wszystkie grupy połączyły siły i odśpiewały razem „Przybieżeli do Betlejem pasterze”. Gwiazdą imprezy była Katarzyna Szybisty, artystka od wielu lat związana z Doliną Karpia. Pokaz potraw zorganizował Ośrodek Kultury Gminy Tomice.
Autorką fotoreportażu jest Edyta Łepkowska.