W dniach 23-24 marca w Szczecinie Karolina Gwizdała reprezentowała Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Cieszynie w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu.
Olimpiada ta stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczniów, w tym prawie 5 tys. to uczniowie liceów ogólnokształcących, a 3 tys. to uczniowie technikum. Tematyką przewodnią olimpiady były ryby i owoce morza.
W finale Olimpiady wzięły udział 52 osoby. Karolina Gwizdała zajęła 22 miejsce, zdobywając tytuł Finalisty Olimpiady, co zwalnia ją z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz daje preferencje przy przyjmowaniu na studia.
o*g, BTW, może z jakiej miejscowości, jakiej szkoły?
Preferencje na studia ale chyba o profilu żywienia.