Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Wybitny kunszt smaku – pierwsza kolacja degustacyjna pod Gwiazdami w Stek i Wino

Piękny wystrój, muzyka na żywo, sztuka na wysokim poziomie, a przede wszystkim wspaniałe jedzenie – to wszystko znalazło się w jednym miejscu – podczas pierwszej kolacji degustacyjnej pod Gwiazdami. Organizatorem tego wydarzenia była restauracja Stek i Wino w Bielsku-Białej.

W ubiegły piątek przy ul. Ratuszowej 3, a dokładnie w nowym, magicznym, leśnym patio otoczonym drzewami, świecami i lampkami, odbyła się pierwsza kolacja degustacyjna. Szefowie kuchni – Marcin Szmerek i Damian Mucha – przygotowali 5-kursowe menu. Było to wprowadzeniem do wyjątkowej kuchni – KUCHNI NIKKEI, nazywanej najmodniejszą kuchnią świata. Atrakcyjności tego wieczoru dodawał wine pairing przygotowany przez sommeliera – Kajetana Zalewskiego.

Pierwszą propozycją był: Kozi ser łomnicki podany z wędzonym burakiem, amarantusem oraz oliwą z trybuli ogrodowej.

Następnie podany został kompresowany koper włoski wraz z cytrusami, kwiatami kopru, pecorino, gorczycą i pudrem zielonym.
Gwiazdą tej części kolacji była rozpływająca się w ustach polędwica wagyu podana na puree selerowym w towarzystwie trufli, czarnego czosnku i chipsów selerowych.

Kolejnym zaskakującym połączeniem był tuńczyk oraz grzyby emoki, dashi, biała rzodkiew oraz sake

Zwieńczeniem kolacji był słodki deser: karmel, orzechy, beza i yuzu.

Kolacji towarzyszyła wystawa obrazów znakomitych artystek: Martyny Stefaniak oraz Magdy Kłos. O pierwszej z nich już pisaliśmy, gdyż jest ona autorką naszego muralu znajdującego się na Błoniach.

Kolacja degustacyjna to dopiero początek nadchodzących wydarzeń w tym roku. Jesienią pojawi się kolejna okazja do spróbowania degustacyjnego menu podczas uroczystej kolacji. Oprócz tego wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Restaurant Week oraz Festiwal Steków, już wkrótce więcej informacji.

google_news