Wydarzenia Bielsko-Biała Cieszyn Czechowice-Dziedzice Żywiec Sucha Beskidzka Wadowice Oświęcim

Rusza Restuarant Week

Już w środę, 17 czerwca rusza Restaurant Week, ogólnopolska akcja, gdzie najlepsi Szefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniową ucztę. W tym roku udział biorą w nim dwie bielskie restauracje, jedną z nich jest MONO Pâtisserie & Bistro.

Restaurant Week to świetna okazja do spróbowania wyjątkowego menu stworzonego specjalnie na tę okazję. Mono to atrakcyjne miejsce na kulinarnej mapie Bielska-Białej, wyróżniające się niesamowitym wystrojem, serwujące na talerzach wyjątkowe dzieła sztuki. Restauracja mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. Wydarzenie trwa od 7 czerwca do 30 czerwca, trzeba jednak pamiętać, że wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.

Do wyboru są dwa menu w cenie 49 zł za osobę:

  • Menu A

1. Smażone szparagi z sosem holenderskim, ziołowym pesto i ciasteczkami parmezanowymi

2. Pieczona pierś z kurczaka zagrodowego ze słodkim rabarbarem, purée z palonego kalafiora, młodymi ziemniakami i drobiowym sosem demi glace z czarnym czosnkiem

3. Monoporcja – Delikatny krem bazyliowy z wanilią Bourbon, żel ze świeżej truskawki i soku z maliny, na spodzie migdałowym z palonym masłem, zamknięte w musie straciatella

  • Menu B

1. Smażone szparagi z wegańskim pesto, płatkami drożdżowymi i chrupkim selerem

2. Wegańskie ravioli z pieczonymi ziemniakami, dynią, suszonymi pomidorami, gniecionym groszkiem i sosem z pieczonych warzyw

3. Monoporcja wegańska – Compote ze świeżych truskawek z miętą, wyrazisty krem truskawkowy z dodatkiem oleju kokosowego, na migdałowym spodzie z wanilią Bourbon, zamknięte w wegańskiej glazurze malinowej

google_news