Po dwuletniej przerwie powraca Festiwal Zbójnickie Jadło o Złote Parzenice. Jego uczestnicy będą się bawić w zbójnickiej scenerii przy akompaniamencie góralskiej muzyki. W takich warunkach jeszcze bardziej będą smakować regionalne dania sporządzone z serów, baraniny, jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny.
Siódma edycja kulinarnego festiwalu rozpocznie się 13 sierpnia o 12.00 w Karczmie Góralskiej Tomasza Brachaczka przy ulicy Nadrzecznej 1 w Ustroniu. – Główną nagrodą są dwie parzenice pokryte 24-karatowym złotem. Będziemy sięgać do najstarszych tradycji sporządzania dań na ogniu. Zadaniem drużyn będzie sporządzenie dania zbójnickiego. Zasięg terytorialny festiwalu nie jest ograniczony, dlatego też zaprosiliśmy ekipy z różnych regionów Polski i Europy – mówią Aleksandra i Wiesław Wróblewscy, prowadzący „Bacówkę u Wiecha”.
Celem festiwalu jest promocja zapomnianych dań pasterskich sporządzanych na ogniu oraz wymiana receptur i wiedzy o produktach regionalnych.
Wstęp na festiwal jest wolny.
Parzenice zapewne ondraszkowe.